Czy możemy mówić o czymś takim, jak trendy w gofrach? - Zdecydowanie tak, w ostatnich lata bardzo popularne były gofry bąbelkowe. Teraz popularność zdobywa urządzenie do zapiekania lodów w pączku oraz gofrowe Słodkie Frytki - mówi horecatrends.pl Maciej Kowalski z Gorfex.
Zainteresowaniem cieszą się również urządzenia: Gelato Panini Press - do zapiekania lodów w pączku/brioszce oraz gofrownice do wypiekania donutów i corn dogów.
- Do corn dogów z parówką w środku mamy specjalną mieszankę wytrawną z mąką kukurydzianą - wyjaśnia Maciej Kowalski.
Hitem tego sezonu są gofrowe Słodkie Frytki.
- Maszyna ta cieszy się już bardzo dużą popularnością wśród klientów. Frytki gofrowe wyglądają jak klasyczne frytki karbowane natomiast są słodką przekąską, która może zaskoczyć i zachwycić klientów - dodaje ekspert.
- Tak. Inna jest forma i sposób podania. Podajemy je w rożku papierowym jak frytki - wyjaśnia Maciej Kowalski.
Słodkie Frytki wypiekamy przez 2,5 minuty. Do ozdobienia gofrów w formie Słodkich Frytek można użyć np. sosu truskawkowego, który będzie imitował ketchup oraz sosu z białej czekolady, która będzie imitować majonez.
Czy klasyczne gofry jakie znamy od lat mają się dobrze jako produkt, wciąż są pożądane przez klientów?
- To jest produkt ponadczasowy. Gofry w każdej postaci są produktem wysokomarżowym, szybkim, rozpoznawalnym - podsumowuje ekspert Gofrex.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.