Nierdzewność stali o podwyższonej odporności na korozję wynika zarówno ze składu samego stopu, jak i z reakcji chemicznej powstającej samoczynnie na powierzchni stali nierdzewnej, czyli wytwarzaniu się warstwy pasywnej tlenku chromu. Proces ten przebiega wyłącznie na powierzchniach czystych, z bezpośrednim dostępem do tlenu atmosferycznego.
Stal nierdzewna, jak każdy materiał, wymaga prawidłowego użytkowania i pielęgnacji. Regularne czyszczenie i konserwacja mebli wykonanych ze stali nierdzewnych pozwala na ich długotrwałą i bezproblemową eksploatację - podkreślają eksperci Hendi.
Jak prawidłowo czyścić meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej?
- Powierzchnie mebli powinny być utrzymane w czystości - zanieczyszczenia należy usuwać na bieżąco. Brud i osady pozostawione na powierzchni mebla mogą powodować przebarwienia i korozję.
- Do czyszczenia mebli gastronomicznych należy używać wyłącznie środków przeznaczonych do stali nierdzewnych. W większości przypadków czyszczenie polega na naniesieniu środka na powierzchnię mebla, usunięciu zabrudzeń za pomocą ściereczki lub gąbki, a następnie spłukaniu czystą wodą i wytarciu do sucha wszystkich powierzchni, w tym zakamarków trudniej dostępnych, gdzie może gromadzić się brud i wilgoć.
- Po czyszczeniu należy zakonserwować meble środkami przeznaczonymi do konserwacji powierzchni ze stali nierdzewnych.
- Do czyszczenia mebli ze stali nierdzewnych nie wolno stosować proszków i mleczek ścierających, środków do srebra, wybielaczy oraz jakichkolwiek innych środków zawierających chlor.
- Powierzchnie eksploatowane lub czyszczone nieprawidłowo ulegają przebarwieniu, zmatowieniu, a w dłuższym okresie korozji.
- Na rynku dostępna jest szeroka gama profesjonalnych środków przeznaczonych do czyszczenia i konserwacji stali nierdzewnych. Należy używać wyłącznie środków renomowanych marek oraz postępować zgodnie z instrukcjami podanymi przez ich producentów.