×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Jak stworzyć udany „twist” klasycznego koktajlu?
Mariusz Pietryka, Brand Ambassador, Country Manager MONIN&VITAMIX, podpowiada, jak stworzyć udany „twist” klasycznego koktajlu? / fot. materiały prasowe

Jak stworzyć udany „twist” klasycznego koktajlu?

Autor: Materiał powstał w ramach współpracy z marką MONIN Data: 10 lipca 2023 12:55 | Aktualizacja: 29 lipca 2023 19:35

Klaska zawsze się obroni - ta maksyma sprawdza się nie tylko w modzie, ale także za barem. O „klasykach” wśród drinków oraz „twistach” znanych i cenionych koktajli mówi nam Mariusz Pietryka, Brand Ambassador, Country Manager MONIN&VITAMIX.

MONIN: Koktajle klasyczne bazą do funkcjonowania każdego baru

Czy koktajle klasyczne ciągle są na topie?

Mariusz Pietryka, Brand Ambassador, Country Manager MONIN&VITAMIX: Koktajle klasyczne są bazą do funkcjonowania każdego baru, aspirującego do miana prawdziwego koktajl baru. W obecnych czasach coraz więcej barmanów stawia na edukację. Chętnie poszerzają swoje kompetencje i doszkalają się we własnym zakresie. Dzięki ich determinacji oraz pasji do pracy za barem możemy cieszyć się coraz większą ilością ciekawych aplikacji, a wynikiem tego są tzw. „twisty” znanych i cenionych koktajli.

 

 

Jak zatem stworzyć udany „twist klasyka”?

Tworząc „twisty”, barmani wykorzystują m.in. maceracje alkoholi w ziołach lub już gotowych koktajli w beczkach. Innym sposobem jest praca na syropach. Idealnym, podstawowym składnikiem do komponowania koktajli na bazie rumu jest syrop MONIN Muscovado, który jest nierektyfikowaną i nierafinowaną wersją cukru brązowego. Jest on wytwarzany z trzciny cukrowej na Mauritiusie. Dzięki swojemu pochodzeniu jego smak jest podobny do melasy, czyli karmelowo-gorzki. Tym samym nadaje niespotykane doznania smakowe nie tylko w koktajlach na rumie i tequili, ale także w kawie.

Z kolei idealnym produktem do łączenia kawy w koktajlach jest syrop MONIN Agave. Jest on tworzony w Meksyku z moszczu z agavy, na bazie której powstaje także tequila. Syrop idealnie sprawdza się jako naturalny słodzik do lemoniad, herbat i kawy. Dodam, że syrop jest ceniony przez diabetyków ze względu na niski index glikemiczny. 

Dziękuję za rozmowę.

 




Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz