W profesjonalnej kuchni bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniego poziomu higieny zastawy i sztućców. Właśnie dlatego zmywarka przemysłowa to jedno z najważniejszych urządzeń w gastronomii.
Jak przekonuje Sebastian Sala, ekspert ds. serwisu Stalgast, właściwie dobrana zmywarka podnosi komfort pracy, pozwala zaoszczędzić pieniądze oraz zapewnia właściwą higienę i bezpieczeństwo w lokalu gastronomicznym.
Używanie zmywarki z funkcją wyparzania w punktach zbiorowego żywienia jest nie tylko ogromnym ułatwieniem, ale też koniecznością nałożoną przez przepisy sanitarne. Dlatego też wybór odpowiedniego urządzenia i właściwy sposób jego eksploatacji to kwestie, które często nurtują początkujących restauratorów
Sebastian Sala, ekspert ds. serwisu Stalgast
Ekspert ds. serwisu Stalgast podaje przybliżony podział zmywarek wykorzystywanych w gastronomii:
zmywarki do szkła - urządzenia o mniejszych rozmiarach, z koszami 350x350 mm lub 400x400 mm, montowane na barach lub jako dodatkowe sprzęty w zmywalniach. Są przeznaczone do mycia kruchego szkła. Czas trwania cyklu zmywania to 120-180 sek., z obniżoną temperaturą mycia i płukania.
zmywarki uniwersalne - przeznaczone do mycia talerzy, sztućców oraz szkła o wysokości do 32 cm. Są to większe urządzenia, z koszami 500x500 mm. Czas trwania cyklu mycia to 180 sek. Służą do mycia i wyparzania.
zmywarki kapturowe - przeznaczone do mycia talerzy, sztućców, szkła oraz innych naczyń kuchennych o wysokości do 40 cm. Otwierane do góry, z koszami 500x500 mm. Mają zwiększoną moc, a tym samym - większą wydajność. zmywarki do garnków i tac - zaprojektowane do mycia dużych naczyń kuchennych. Rozmiar kosza to 570x570 mm, a maksymalna wysokość wsadu wynosi 62 cm.
zmywarki tunelowe - specjalistyczne urządzenia zasilane elektrycznie lub parowo, przeznaczone do bardzo dużych obiektów zbiorowego żywienia, pozwalają na umycie kilku tysięcy naczyń w ciągu godziny. Zmywarki tunelowe stanowią znikomą część całej sprzedaży wszystkich urządzeń, a wymagania do ich instalowania i poprawnego działania są ściśle uzależnione od typu i gabarytów urządzenia.
Sebastian Sala radzi, by przed zakupem zmywarki przemysłowej rozważyć parametry użytkowe i parametry techniczne.
Parametry użytkowe:
- typ naczyń, które będą zmywane, np. szklanki, kufle, kieliszki, naczynia ceramiczne, sztućce
- ilość naczyń do zmywania - ile naczyń będzie trzeba umyć w ciągu godziny.
Parametry techniczne:
- napięcie prądu, jakim będzie zasilane urządzenie - należy sprawdzić, czy w miejscu, w którym ma być zamontowana zmywarka, jest dostępne zasilanie o mocy 230 czy 400 volt
- wysokość przyłącza odpływu do kanalizacji - odpływ do kanalizacji musi się znajdować maksymalnie 10 cm od posadzki. Jeżeli odpływ jest wyżej, należy kupić zmywarkę z pompą spustową lub specjalną podstawę, na której umieści się zmywarkę;
- ciśnienie robocze zimnej wody - zalecane minimalne ciśnienie robocze to 2 bary; jeżeli jest ono niższe, konieczne będzie zastosowanie zmywarki z pompą podnoszącą ciśnienie płukania
- twardość wody - wynik pomiaru określa, czy będzie trzeba zastosować uzdatniacz do wody.
Kiedy określi się te podstawowe potrzeby i parametry, najlepiej skonsultować się z profesjonalnym sprzedawcą lub doradcą, który pomoże wybrać odpowiedni model urządzenia.
Sebastian Sala, ekspert ds. serwisu Stalgast
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.