×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
MAKRO Polska wprowadziła do oferty Wino Roku 2023. Cepa Divisa pochodzi z rejonu Alta Rioja
Białe, czerwone i różowe Cepa Divisa to wina pochodzące z hiszpańskiego rejonu Alta Rioja. Fot. Makro Polska

MAKRO Polska wprowadziła do oferty Wino Roku 2023. Cepa Divisa pochodzi z rejonu Alta Rioja

Autor: PTWP - horecatrends.pl Data: 24 maja 2023 15:00

Sieć hurtowni MAKRO Polska wprowadziła do oferty Wino Roku 2023. To białe, czerwone i różowe Cepa Divisa, pochodzące z hiszpańskiego rejonu Alta Rioja. Wina te są dostępne wyłącznie w halach sieci.

W tegorocznej edycji „Wino Roku 2023” zostało wybrane białe, czerwone i różowe wino Cepa Divisa, produkowane przez firmę Bodega Carlos Serres w północnej części Hiszpanii w rejonie Rioja Alta. Region ten słynie z szerokiej oferty win, których uprawie sprzyja dominujący klimat atlantycki i gliniaste gleby.

- Wina Cepa Divisa słyną z wyraźnego, owocowego smaku. Jest to odpowiedź na najnowsze trendy i oczekiwania konsumentów - mówi Tomasz Noga, Specjalista ds. wina w MAKRO Polska. - Firma Bodega Carlos Serres stosuje nowoczesne metody winifikacji, które wpływają na wyjątkowy smak i trwałość wina.  

Białe, czerwone i różowe wina Cepa Divisa - do jakich dań pasują?

Wino Cepa Divisa Vendima Seleccionada ze szczepu Tempranillo ma jasnoczerwony kolor z fioletowymi refleksami. Jego orzeźwiający smak z nutami dymu i wanilii, lukrecji oraz czarnych owoców sprawia, że jest idealne do wszelkich rodzajów mięs, a także makaronów, ryżu i dań z warzywami.

 Z kolei Cepa Divisa Viura o jasnosłomkowej barwie ma wyrazisty, intensywny zapach z nutą owoców cytrusowych i zielonych jabłek. Może być podawane jako samodzielna przystawka do tapasów, do łagodnych potraw z ryżu, białych mięs, zimnych kremów, białych ryb i skorupiaków.

 Wśród Wina Roku 2023 nie mogło również zabraknąć wina różowego. Cepa Divisa Rosé ma niezwykle wyrazisty aromat malin, z nutami fiołka, cukierków i balsamico. Jest uniwersalne. Pasuje do kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie podkreślając smak smażonych ryb lub potrawy z warzyw, ryżu, makaronów, roślin strączkowych, czerwonego i białego mięsa, a nawet i serów.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Partner serwisu