×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Podłużne brokuły Bimi w Polsce. Czy docenią je szefowie kuchni?
Brokuły Bimi w Polsce; fot. mat.pras.

Podłużne brokuły Bimi w Polsce. Czy docenią je szefowie kuchni?

Autor: Paulina Piwowarek Data: 09 marca 2023 15:23

Grupa Producentów Agros jest odpowiedzialna za dystrybucję brokułów Bimi w Polsce. - Chcemy, żeby jak najwięcej szefów kuchni pracowało na naszym produkcie - mówi Sławomir Chodecki, koordynator ds. sprzedaży i marketingu.

Czym charakteryzują się brokuły Bimi?

Brokuły Bimi mają podłużny kształt, zakończony małą różyczką. Charakteryzują się słodkawym smakiem z nutami orzechowymi i są bardziej chrupiące od znanych do tej pory brokułów. Przeznaczone są do spożycia nadają się w całości – wraz z łodygą.

Od niedawna dostępne są na polskim rynku, a teraz Grupa Producentów Agros spod Inowrocławia ruszyła z szeroką promocją tego warzywa.

Brokuły Bimi w Polsce

- Brokuły Bimi są produktem dość znanym w Europie. W Polsce jesteśmy jedynym licencjobiorcą – odpowiadamy za uprawę brokułów Bimi na polski rynek i sprzedaż. Spółka będąca właścicielem licencji zatwierdza siew brokułów i zasady, na jakich można je uprawiać – mówi nam Sławomir Chodecki, koordynator ds. sprzedaży i marketingu w GP Agros.

Bimi w sezonie letnim są uprawiane w Polsce w województwie kujawsko-pomorskim w okolicy Inowrocławia. Uprawy odbywają się także w sezonie wiosna-lato w innych północnoeuropejskich krajach, a przez cały rok w Hiszpanii, Portugalii i Kenii.

Gdzie kupić brokuły Bimi?

Brokuły Bimi są już coraz szerzej dostępne w Polsce. Można je nabyć w sieciach Makro Cash&Carry czy Selgros, Carrefour, Aldi, Spar. Są pakowane we Flow Pack i dostępne w kilku wielkościach i gramaturach.

- Ruszamy z promocją brokułów Bimi w Polsce. Mamy już profil w social mediach i nawiązane współprace z influencerami. Chcemy jak najszerzej dotrzeć do polskiego konsumenta – dodaje przedstawiciel GP Agros.

Brokuły Bimi w gastronomii

W kręgu naszych zainteresowań jest także odbiorca gastronomiczny.

- Brokuły Bimi są już w ofercie firm zaopatrujących HoReCa i coraz szerzej jesteśmy obecni w tym segmencie. Chcemy, żeby jak najwięcej szefów kuchni pracowało na naszym produkcie. Ostatnio nawiązaliśmy współpracę z szefem kuchni z TOP10 w Polsce, który będzie tworzył dania na bazie brokułów Bimi – dodaje Sławomir Chodecki.



Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz