×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Sempre: Branża lodowa odpowiada na diety i nietolerancje pokarmowe konsumentów
Piotr Gładysiak, Sempre Group; fot. PTWP

Sempre: Branża lodowa odpowiada na diety i nietolerancje pokarmowe konsumentów

Autor: Anna Wrona Data: 19 marca 2023 11:48

- W tym roku jest bardzo dużo produktów, które nie mają laktozy lub nie mają cukru - mówi horecatrends.pl Piotr Gładysiak, Sempre Group.

Jakie trendy panują w branży cukierniczej?

Jak mówi Piotr Gładysiak, Sempre Group, na rynku pojawia się obecnie dużo boutikowych cukierni i rzemieślniczych lodziarni, małych produkcji konkurujących z przemysłem. Miejsca takie proponują dużą różnorodność smaków, za którą przemysł nie może nadążyć. 

Alergie i nietolerancje pokarmowe

Branża lodowa coraz większą uwagę zwraca na konsumentów z nietolerancjami pokarmowymi oraz klientów będących na dietach.

- Każdego roku analizujemy, co się dzieje w branży. Coraz częściej mamy w społeczeństwie osoby z nietolerancjami żywieniowymi i alergiami. Sportowcy eliminują cukry. Branża odpowiada na to bardzo szybko. W tym roku jest bardzo dużo produktów, które nie mają laktozy lub nie mają cukru - tłumaczy Piotr Gładysiak.

Trendy na rynku lodów

Poszukiwane są także nowe, unikalne połączenia smakowe.

- Cały czas nasi klienci pytają nas o to, co możemy zaproponować z ciekawych kombinacji smakowych - dodaje ekspert.

Jak wymienia, obecnie to m.in. połączenie czekolady z owocami. W tym roku Sempre proponuje ponadto połączenia orzechów z owocami, np. migdał z gruszką, macadamia z ananasem czy pistacja z mandarynką.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Partner serwisu