Oprócz wyposażenia kuchni lokalu gastronomicznego w mebli stalowe warto pomyśleć o zakupie profesjonalnego separatora tłuszczu. Urządzenie służy do oddzielania organicznych olejów i tłuszczy od wody ściekowej.
Profesjonalny separator tłuszczu zapobiega zapychaniu się kanalizacji tłuszczem. Służy do oddzielania organicznych olejów i tłuszczy od wody ściekowej. Stosowany jest w zmywalniach naczyń i kuchniach.
Urządzenie przystosowane jest do podłączenia pod zlewy, baseny i zmywarki. Np. separator ze stali nierdzewnej AISI 304 wyposażony w zintegrowany osadnik tłuszczu i resztek organicznych, przyłącza doprowadzające i odprowadzające 50 mm oraz kulowy zwór spustowy 1/2 cala, a jego pokrywa z uszczelką zamykana na klamry ze stali nierdzewnej.
Na rynku dostępne są m.in. separatory tłuszczu Hendi o pojemności 30, 60 i 180 litrów. To wydatek odpowiednio 1150, 1490 i 2290 zł.
Czytaj też Poradnik restauratora. Meble ze stali nierdzewnej do gastronomii – co warto wiedzieć przy zakupie?
Meble gastronomiczne: Jak dbać o meble ze stali nierdzewnej?
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.