Partnerzy portalu
Dyrektor krakowskiego hotelu zwycięzcą konkursu gastronomicznego Piotr Jarząbek postawił na prostotę i przepis na placki ziemniaczane, które robiła jego babcia/ fot. mat. pras.

Dyrektor krakowskiego hotelu zwycięzcą konkursu gastronomicznego

Autor: horecatrends.pl Data: 23 września 2021 13:43

Placki ziemniaczane autorstwa Piotra Jarząbka, General Managera krakowskiego hotelu Metropolo by Golden Tulip otrzymały pierwszą nagrodę w kategorii „Smaki dzieciństwa” podczas odbywającego się we Francji wielkiego finału międzynarodowego konkursu gastronomicznego organizowanego przez Chaud Devant!

Konkurs Chaud Devant!

Piotr Jarząbek, General Manager krakowskiego hotelu Metropolo by Golden Tulip został jedynym polskim finalistą organizowanego przez uniwersytet międzynarodowego konkursu gastronomicznego.

W eliminacjach wzięło udział 160 pracowników hoteli zrzeszonych w Louvre Hotels Group z 11 krajów, którzy w pierwszym etapie zaprezentowali jury autorskie przepisy w trzech konkursowych kategoriach: „Bez marnotrawstwa”, „Smaki dzieciństwa” oraz „Powód, aby rano wstać”.

Hotel, pensjonat, ośrodek wypoczynkowy – szukasz ciekawych ofert inwestycyjnych? Sprawdź PropertyStock.pl

Do wielkiego finału we Francji zakwalifikowało się 9 uczestników którzy wzięli udział w zawodach gotowania na żywo. Ich zadaniem było przyrządzenie dania według wcześniej opracowanego przepisu oraz jego prezentacja przed jury złożonym między innymi z szefów kuchni i instruktorów Chaud Devant! oraz CEO Louvre Hotels Group Pierre’a-Frédérica Roulota.

W przypadku kategorii „Smaki dzieciństwa” jury obok sposobu podania i smaku brało także pod uwagę stojącą za daniem „ukrytą historię”. - Postawiłem na prostotę i przepis na placki ziemniaczane, które robiła moja babcia, a później moja mama. Obie lubiły powtarzać: "Im prościej tym lepiej”. Tymi właśnie słowami zakończyłem swoją prezentację przed jury, mówiąc: „Le plus simple et le mieux” - wspomina polski laureat konkursu.

Troje zwycięzców otrzymało w nagrodę złoty medal Uniwersytetu Kulinarnego Chaud Devant!, tygodniowy wyjazd do Szanghaju, który spędzą w towarzystwie zespołu Jin Jiang International, spółki-matki Louvre Hotels Group, oraz butelkę szampana z winnicy rodziny Taittingerów.

Chaud Devant! to nowo powstały Uniwersytet Kulinarny Louvre Hotels Group, działającego przy hotelu Campanile Rungis Orly, zlokalizowanym 12 kilometrów od centrum Paryża, w samym sercu Marché d’intérêt national de Rungis, największego na świecie targu ze świeżą żywnością.

Pracownicy hoteli zrzeszonych w Louvre Hotels Group mogą rozwijać swoje talenty pod opieką uznanych szefów kuchni oraz specjalistów z innych obszarów związanych z organizacją i prowadzeniem hotelowych restauracji. Uniwersytet oferuje naukę poprzez praktykę w ramach około czterdziestu interaktywnych warsztatów, w których można uczestniczyć zarówno na miejscu, jak i za pośrednictwem narzędzi zdalnego kształcenia.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz