Partnerzy portalu
Dziennikarka kulinarna zamieszkała w budynku dworca kolejowego. Teraz ona będzie gotować dla gości Za domem wciąż stoją peronowe lampy, a przez wielkie okna poczekalni wpada mnóstwo światła - pisze Monika Kucia. Fot. Slowhop

Dziennikarka kulinarna zamieszkała w budynku dworca kolejowego. Teraz ona będzie gotować dla gości

Dziennikarka kulinarna Monika Kucia zamieszkała w budynku dawnego, 120-letniego  dworca kolejowego w miejscowości Ostrowite k/Golubia na Kujawach. Oferta noclegów w jej domu pojawiła się na serwisie Slowhop. ''Jedzenie to moja pasja: z przyjemnością dla Ciebie ugotuję'' - zaprasza.

Autor: KG/horecatrends Data: 13 marca 2022 11:15

Monika Kucia jest dziennikarką i kuratorką kulinarną. Organizowała wydarzenia kulinarno-artystyczne w Warszawie, Nowym Jorku, Bazylei i Jeleniej Górze. W 2021 roku ''po całym życiu w wielkim mieście'' przeniosła się z rodziną na pruski dworzec kolejowy z 1900 roku do miejscowości Ostrowite koło Golubia na Kujawach. 

Oferta noclegu w jej domu-dworcu pojawiła się na slowhop - serwisie z nietuzinkowymi miejscami wypoczynku.

Hotel, pensjonat, ośrodek wypoczynkowy – szukasz ciekawych ofert inwestycyjnych? Sprawdź PropertyStock.pl

''Do zabytkowej stacji, w której mieszkamy, prowadzą drzwi w kolorze pomidorów z naszego warzywnika. Za domem wciąż stoją peronowe lampy, a przez wielkie okna poczekalni wpada mnóstwo światła. Mamy tu ciszę, spokój i lekkie poczucie absurdu, bo czasem wydaje nam się, że żyjemy jak w bajce. Z ogromnego tarasu spoglądamy na ciągnące się w promieniu kilometrów pola i lasy, moja córka chodzi do szkoły w pałacu z XIX wieku, a miejsca w dawnym budynku stacji jest tyle, że starczyło nawet na sekretny pokój. Zapraszam Cię w odwiedziny do naszego domu-dworca. Mamy tu ogromny ogród, piękne trasy spacerowe i co najmniej kilka miejsc, gdzie rozłożysz się z książką na całe popołudnie. Skosztujesz też pysznego jedzenia, które jest moją pasją'' - pisze Monika Kucia. 

Do dyspozycji gości jest duży pokój gościnny z aneksem kuchennym, łazienką i 30-metrowym tarasem. Posiłki można przygotowywać sobie w aneksie kuchenny, ale można też umówić na śniadania i obiadokolacje, które ugotuje  gospodyni miejsca Monika Kucia. Menu może być zarówno wegańskie, jak i mięsne.

Śniadanie do pokoju kosztuje 30 zł/1 os. lub 50 zł/2 os.
kawa, herbata, sok owocowy, pieczywo, dżem pomarańczowy + owsianka na słodko lub słono + w zależności od dnia: bajgiel z awokado i łososiem; kiełbaski na ciepło z pieczywem i sałatką; penkejki; jajecznica; quesadilla z cheddarem (przykładowe potrawy)

Obiadokolacja do pokoju to koszt 70 zł/os. lub 130 zł/2 os.
przystawka, zupa, danie główne, mały deser; przykładowy zestaw: gruszka z prosciutto/ zupa z soczewicy z fetą/ brukselka z kopytkami i boczkiem/ bezy i pomarańcze

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz