Hampton by Hilton Kraków Airport od kilku dni realizuje pierwsze bookingi. Do dyspozycji gości oddano m.in. restaurację o powierzchni 500 m2.
Mimo niestabilnej sytuacji na rynku, popyt na usługi hotelarskie nieustannie rośnie. Na podstawie danych pochodzących od litewskiej spółki I Asset Management, w ciągu ostatnich 13 lat współczynnik turystów wybierających miejsca noclegowe w hotelach wzrósł o ok. 17%. Krakowski rynek hotelarski uzyskał najlepsze wzrosty KPI (kluczowych wskaźników efektywności) w Polsce, a w ciągu ostatnich 5 lat odnotował największy przyrost wskaźnika RevPAR, który mówi o poziomie przychodu na jeden dostępny pokój w relacji do obłożenia.
Tereny sąsiadujące z lotniskiem w Balicach nieustannie rozwijają się jako strefa przemysłowa, w której swoje oddziały otwierają międzynarodowe i lokalne firmy. Dlatego w związku ze zwiększającym się zapotrzebowaniem na miejsca noclegowe, 500 metrów od krakowskiego portu lotniczego im. Jana Pawła II został otwarty hotel sieci Hampton by Hilton.
Obiekt świadczy swoje usługi od 30 marca br.
Poszczególne etapy inwestycji oddawano do użytku terminowo, toteż otwarcie hotelu odbyło się bez jakichkolwiek opóźnień.
Podczas uroczystego otwarcia Malgorzata Morek, Development Director Poland & Eastern Europe z firmy Hilton jako jedna z trzech wyróżnionych osób symbolicznie przecięła wstęgę.
Wnętrze tego siedmiokondygnacyjnego obiektu cechuje się kolorowymi, otwartymi przestrzeniami. Biuro projektowe Iliard stworzyło koncept w duchu “Heart of House”, w wysokim standardzie projektując strefy dla gości oraz pracowników.
- Jesteśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni zainteresowaniem jakie budzi hotel. Zaczęliśmy otrzymywać rezerwacje jeszcze na kilka miesięcy przed otwarciem. Od kilku dni realizujemy pierwsze bookingi i widzimy, że liczba odwiedzających będzie stale rosła – mówi Michał Całka, dyrektor hotelu.
Do dyspozycji gości oddano także restaurację o powierzchni 500 m2 oraz strefę fitness, którą zaprojektowano z użyciem żywych odcieni żółci i fioletu poprzeplatanych hasłami motywacyjnymi. Odważne kolory, wzorzyste desenie materiałów, tapet czy mebli to charakterystyczne punkty wystroju hotelowych miejsc wspólnych. Nowoczesne szczegóły, jak neony lub grafiki nawiązujące do Krakowa, pokoje otwierane cyfrowym kluczem za pomocą mobilnej aplikacji – wszystko to wpisuje się w aktualne, światowe trendy, jednocześnie zachowując unikatowe, lokalne detale Krakowa.
– W budynku zastosowano szereg nietypowych rozwiązań instalacyjnych. Dla przykładu, hotel zasilany jest w wodę pitną z własnej studni oraz wyposażony jest w stację uzdatniania wody. Posiada również przyjazną środowisku instalację tzw. wody szarej, czyli takiej która nadaje się w ograniczonym zakresie do powtórnego wykorzystania – mówi Magdalena Kluba, Architekt prowadząca projekt, Iliard Architecture & Interior Design.
Nie przegap najważniejszych wiadomości