Partnerzy portalu
Hotelarze chcą stanowiska rządu ws. Wielkanocy Hotelarze domagają się jasnego stanowiska rządu ws. Wielkanocy/ fot. shutterstock

Hotelarze chcą stanowiska rządu ws. Wielkanocy

- Domagamy się jasnego stanowiska rządu ws. funkcjonowania hoteli w Wielkanoc - alarmuje Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego, odnosząc się do zapowiedzi ponownego lockdownu na Mazowszu i w Lubuskim.

Autor: PAP Data: 12 marca 2021 08:46

W czwartek minister zdrowia Adam Niedzielski ogłosił, że od poniedziałku, 15 marca do niedzieli, 28 marca w województwach mazowieckim i lubuskim rząd zaostrzy rygory sanitarne, zamknięte będą m.in. hotele.

"Dając hotelarzom z Mazowsza i woj. lubuskiego 4 dni na przygotowanie się do lockdownu, rząd nie wziął pod uwagę, że hotel to złożona machina, której nie da się uruchomić i wyłączyć z dnia na dzień" - powiedział PAP Marcin Mączyński z Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego. Tłumaczył, że "na rozruch obiektu potrzebny jest czas, pieniądze i ludzie, a w tej chwili hotelarze zostali pozbawieni wszystkich tych czynników". Dodał że zamknięcie hotelu to również złożony proces, wymagający odpowiedniej logistyki.

Hotel, pensjonat, ośrodek wypoczynkowy – szukasz ciekawych ofert inwestycyjnych? Sprawdź PropertyStock.pl

Mączyński zaznaczył, że Izba domaga się konkretnego stanowiska rządu dotyczącego funkcjonowania hoteli w okresie świąt wielkanocnych. Podkreślił, że Wielkanoc to czas szczególny dla hotelarzy, zwłaszcza, że większość z nich już zainwestowała środki finansowe i rozpoczęła przygotowania do nadchodzących Świąt. Dodał, że goście też zaplanowali wypoczynek i dokonali rezerwacji.

Przedstawiciel branży przypomniał, że już 28 stycznia br. Komisja Europejska podwyższyła limit kwoty pomocy publicznej de minimis. "W Polsce, pomimo licznych apeli wielu środowisk, w tym branży hotelarskiej, kwota limitu wciąż nie została zmieniona. Mijają kolejne dni, obostrzenia są sukcesywnie rozszerzane na nowe regiony, a hotelarze zostali de facto pozbawieni dostępu do pomocy państwa, ponieważ większość osiągnęła limit, który już dawno w innych krajach Unii Europejskiej nie obowiązuje" - wskazał.

Dodał też, że mimo licznych zapowiedzi medialnych wicepremiera Jarosława Gowina dotyczących pomocy w wysokości 300 mln zł dla woj. warmińsko-mazurskiego, pieniądze te nadal nie trafiły do hotelarzy. "Co w takim razie z pomocą dla kolejnych województw?" - pyta Mączyński.

Od poniedziałku, 15 marca do niedzieli, 28 marca w województwach mazowieckim i lubuskim rząd zaostrzy rygory sanitarne, zamknięta będzie m.in. większość sklepów w galeriach handlowych, hotele, sauny, solaria, kasyna. Od soboty, zgodnie z planem, te same ograniczenia będą na Pomorzu oraz na Warmii i Mazurach, gdzie lockdown obowiązuje od 27 lutego, i został przedłużony do 28 marca.

Podobał się artykuł? Podziel się!