Partner portalu
Kawiarnia i bar w Nobu Hotel autorstwa pracowni de novo Nobu Hotel/ fot. materiały prasowe

Kawiarnia i bar w Nobu Hotel autorstwa pracowni de novo

Lokalizacja w sercu miasta oraz architektura miejsca sygnowanego nazwiskiem Roberta De Niro - niedawne otwarcie warszawskiego Nobu Hotel odbiło się szerokim echem. Swój wkład w to przedsięwzięcie miała także pracownia architektoniczna de novo założona przez Magdalenę Dusińską i Magdę Jeziorowską, odpowiedzialna za projekt strefy kawiarniano-restauracyjnej oraz stylistyczne odświeżenie części pokoi.

Autor: www.horecatrends.pl/ informacja prasowa Data: 23 września 2020 09:40

Architektki specjalizują się w eleganckich projektach wnętrz prywatnych i użyteczności publicznej z sektora premium, stąd gdy zdecydowano o renowacji wnętrz zabytkowej odnogi hotelu – niegdyś Rialto – wybór padł na pracownię de novo ze względu na wcześniejszą udaną współpracę z inwestorami w ramach projektu apartamentów Cosmopolitan. Jej zadaniem było odnowienie czy też stylistyczne odświeżenie pokoi starszej części obiektu oraz strefy kawiarnianej, by korespondowały z nowym skrzydłem, za którego projekt, realizację oraz pełen nadzór odpowiedzialna był pracownia Medusa Group. Nie chodziło o to, by zniwelować różnice, bo te były ewidentne. Ale o to, by poprzez estetyczną reinterpretację stworzyć łagodniejsze przejście od stylu art déco do na wskroś współczesnej architektury skrzydła modern – tłumaczy Magda Jeziorowska. W nieco ponad rok od przyjęcia tych założeń, architektka mogła udać się z rodziną na deser w dobrze znanym sobie wnętrzu Nobu Cafe.

Projekt całej strefy restauracyjnej – obejmujący dawną recepcję, wnętrze kawiarni i bar – został rozpięty na opozycji dzień-noc.

Tymczasem bar, do którego przechodzi się z sali kawiarnianej to zupełnie inna historia. Choć za jego projektem również stoją Magdalena Dusińska i Magda Jeziorowska jest jej stylistycznym przeciwieństwem. Ciemne, nastrojowe pomieszczenie bez dostępu światła dziennego także nie rezygnuje z klasycznych elementów i obecności drewna, ale w otoczeniu grafitowych ścian i sufitu oraz czarnych obłych foteli, nabiera zupełnie nowego wyrazu. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.