Partnerzy portalu
Kraków: Regale w Hotelu Saskim to debiut nowej marki restauracji przyhotelowych Hotel Saski w Krakowie wybrano na światowy debiut marki Regale Bar & Restaurant. Fot. Materiały prasowe

Kraków: Regale w Hotelu Saskim to debiut nowej marki restauracji przyhotelowych

Autor: KG/horecatrends Data: 19 października 2022 13:40

Otwarcie pierwszej restauracji Regale Bar & Restaurant w 5-gwiazdkowym Hotelu Saskim Kraków, Curio Collection by Hilton zapoczątkowało wejście na rynek nowej marki restauracji przyhotelowych. 

Hotel Saski pod koniec lipca 2022 r. został otwarty po trzech latach remontu. Był to zarazem debiut Curio Collection by Hilton w Polsce. Położony przy Rynku Głównym 117-pokojowy obiekt znajduje się w odległości zaledwie krótkiego spaceru od Zamku Królewskiego na Wawelu i dawnej żydowskiej dzielnicy Kazimierz. Teraz nowo otwarta Regale Bar & Restaurant ma być poszerzeniem oferty hotelowej o nową, ogólnodostępną przestrzeń gastronomiczną - czytamy w komunikacie prasowym. 

Regale znaczy kusić, ucztować, delektować się...

Restauracja Regal usytuowana jest na parterze hotelowego budynku. Aranżacja wnętrz utrzymana jest w stylu art deco. Elementy wystroju inspirowane są, podobnie jak w całym hotelu, motywami muzycznymi. Nastrojowy klimat podkreślają zdobiące ściany restauracji portrety wybitnych wykonawców i kompozytorów. Ich autorem jest światowej sławy krakowski fotograf Ryszard Horowitz.

Hotel, pensjonat, ośrodek wypoczynkowy – szukasz ciekawych ofert inwestycyjnych? Sprawdź PropertyStock.pl

Restauracja Regale.

We wnętrzach dominuje paleta wyrazistych kolorów: zieleni, złota i różu - barwy te mają znaczenie symboliczne. Odnoszą się do najlepszych tradycji zapoczątkowanych tu przed dwoma wiekami przez Macieja Knotza i jego oberżę „Pod Królem Węgierskim”. Barwną historię Knotza oraz jego węgierskie korzenie przywołują liczne opisy w kartach menu, sygnowane koktajle, a nawet sala restauracyjna o charakterze VIP Room, nazwana na jego cześć Knotz Room.

Cała przestrzeń restauracji może pomieścić 64 osoby. 

Co zjemy w restauracji Regale?

Restauracja serwuje dania polskiej kuchni z międzynarodowym akcentem, umiejętnie łącząc tradycję z najnowszymi trendami kulinarnymi. Wszystkie potrawy są przygotowywane z najwyższej jakości regionalnych składników przez Romana Pawlika, jednego z najbardziej znanych szefów kuchni w Krakowie.

- Kuchnia hotelowa musi odpowiadać gustom i upodobaniom smakowym gości z całego świata, jednak dla mnie równie ważne jest łączenie jej z lokalnymi daniami i sezonowymi produktami - mówi Roman Pawlik, szef kuchni, Hotel Saski Kraków, Curio Collection by Hilton.

Do jego popisowych dań dostępnych wyłącznie na miejscu w Regale Bar & Restaurant należy tarta cebulowa z młodym groszkiem, karmelizowaną cebulą i musem z sera Stary Giewont. To właśnie ten pochodzący z Podhala, długo dojrzewający ser o delikatnym orzechowym posmaku, jest wyróżniającym danie lokalnym składnikiem. Wytwarza się go tylko w okresie wypasu krów, co zapewnia mu niepowtarzalną nutę zapachową i smakową - czytamy.

Tarta cebulowa w restauracji Regale.

Ciekawy jest również pomysł szefa kuchni na pierogi z wędzonym twarogiem w sosie na bazie karmelizowanej cebuli. Nasuwające się skojarzenie z dobrze znanymi swojskimi pierogami jest nieco mylne. Można powiedzieć, że to inny rodzaj potrawy. Danie ma też swój wegetariański odpowiednik; wtedy podawane jest bez popcornu z wieprzowiny złotnickiej.

Pośród deserów Romana Pawlika miejsce szczególne zajmuje autorski Tort Saski.

Regale to również bar, a w nim „Saski Mule” i „Hungarian King”

W Regale Bar serwowane są sygnowane i dostępne tylko w tym miejscu „Saski Mule”, „1820” czy „Hungarian King”. Autorskie koktajle powstają na bazie domowych nalewek, infuzowanych wódek, sezonowych owoców oraz niewielkich porcji markowych alkoholi. Ich niepowtarzalność podkreślają tłoczone na idealnie przejrzystych kostkach lodu sygnatury Regale. 

Na specjalne życzenie gości, obsługę przy stoliku może też świadczyć miksolog. Mobilny barek do serowania drinków pozwala na celebrowanie „Sunset Ceremony” („Ceremonii Zachodu Słońca”). 

Doświadczona obsługa pomoże gościom w wyborze odpowiednich win, których bogata lista pochodzenia obejmuje niemal wszystkie kontynenty świata. To również stanowi wprost nawiązanie do tradycji i historii miejsca, w którym pierwotnie kupiec Maciej Knotz stworzył swego czasu największy w Krakowie skład win.

Regale Bar w Hotelu Saski w Krakowie.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz