Paweł Kałuski został nowym szefem kuchni w hotelu Sofitel Warsaw Victoria. Kałuski zastąpił na tym stanowisku Macieja Majewskiego, który pożegnał się z pracą w przyhotelowej restauracji La Brasserie Moderne.
Jest to druga przygoda zawodowa Pawła Kałuskiego z hotelem Victoria. To tutaj, w ówczesnej Victorii Intercontinental, ponad dwadzieścia lat temu rozpoczął swą karierę zawodową w gastronomii. Teraz Paweł przejął dowodzenie nad gastronomią w Sofitel Warsaw Victoria, w tym we flagowej restauracji La Brasserie Moderne oraz barze Victoria Lounge.
Doświadczenie zawodowe jako szef kuchni Kałuski zdobywał w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Współpracował m.in. z Henry Chebaane – designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie. Razem z Magdą Gessler uczestniczył w przygotowaniach otwarcia restauracji „Ale Gloria!”, „Beluga” i „Czaj”. Następnie objął stanowisko szefa kuchni w hotelu Holiday Inn w Józefowie, a potem w kompleksie hotelowym „Warszawianka” w Jachrance, a w październiku 2017 dołączył do zespołu hotelu Marriott Warsaw.
Swoje umiejętności rozwijał uczestnicząc w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u legendarnego szefa Yves’a Mattagne w Brukseli. Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych m.in.: Bocuse d’Or Poland 2018. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle. Duży wpływ na jego gotowanie miały szkolenia u kucharzy z legendarnej hollywoodzkiej restauracji Spago, którzy szkolili personel restauracji Malibu, w której pracował.
W La Brasserie Moderne, będzie kontynuował i rozwijał koncept połączenia tradycyjnej kuchni francuskiej z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu. Kreując menu stosuje różne techniki kulinarne, stawia na najlepszą jakość i sezonowość produktów oraz klasykę, która zawsze się obroni. Inspirują go kolory, a stylem gotowania, w którym odnajduje się najbardziej jest kuchnia europejska.
Nie przegap najważniejszych wiadomości