Partnerzy portalu
Szef kuchni w hotelu Gwiazda Morza: Nad morzem ludzie oczekują wrażeń także pod kątem kulinarnym (wywiad) Arkadiusz Wejer, szef kuchni w restauracjach Gwiazda Morza Resort Spa&Sport, fot. materiały prasowe

Szef kuchni w hotelu Gwiazda Morza: Nad morzem ludzie oczekują wrażeń także pod kątem kulinarnym (wywiad)

Gwiazda Morza Resort Spa&Sport od 1 maja jest otwarta dla gości. Hotel położony u nasady Półwyspu Helskiego w Hallerowie – dzielnicy Władysławowa, historycznym, przedwojennym kąpielisku posiada 5 lokali: restauracje N54, H12, lobby bar, Sky Bar i Beach Club. O powstawaniu menu i pracy w restauracji hotelowej opowiada nam Arkadiusz Wejer, szef kuchni zarządzający wymienionymi powyżej miejscami.

Autor: Jakub Szymanek/Horecatrends.pl Data: 22 maja 2019 09:30

Horecatrends.pl: Restauracje hotelowe bywają postrzegane jako niedostępne dla gości z zewnątrz. Jak to wygląda w przypadku Gwiazdy Morza?

Arkadiusz Wejer: Rzeczywiście jeszcze kilkanaście lat temu restauracje hotelowe były postrzegane jako te drogie, do których nie wchodzi się, bo są zarezerwowane tylko dla pewnego grona. Na szczęście zmienia się to i restauracje hotelowe otwierają się na gości z zewnątrz, którzy chcą posmakować dobrej kuchni, a z pewnością do takich należy kuchnia hotelowa, która też jest odbierana inaczej niż typowa restauracja.

Ludzie przyjeżdżając nad morze, oczekują wrażeń także pod kątem kulinarnym, chociaż jest grono osób, które boi się eksperymentów w kuchni i wie, że dorsz z frytkami i surówką będzie super. My chcemy dać naszym gościom coś więcej, nawet dania klasyczne jak dorsz czy schabowy mogą się pojawić w naszej kuchni, ale z pewnością w innych odsłonach i smakach niż tradycyjnie.

Dwie restauracje, dwa bary – kuchnie świata i lokalne sezonowe smaki, dania wykwintne i take away wprost na plażę – czytamy w opisie dotyczącym oferty gastronomicznej na stronie internetowej hotelu. Skąd taki pomysł?

Mamy bardzo zróżnicowaną kuchnię. Restauracja N54 to kuchnia międzynarodowa, w której znalazły się elementy z różnych zakątków świata. Planujemy tutaj organizować wieczory tematyczne np. z kuchnią brazylijską, meksykańską, hiszpańską, a także z regionalnymi kuchniami regionalnymi z całej Polski jak np. kaszubska, podkarpacka, góralska, śląska. Z kolei nasza druga restauracja H12 jest typową restauracją a la carte z klimatem śródziemnomorskim fresh fish grill plus pasta. Do tego dochodzi jeszcze Beach Club i Sky Bar, w których również będzie można zjeść szybkie przekąski jak np. panini, sałatki, gofry. 

Sporo tego. Jak duży zespół jest potrzebny, żeby ogarnąć kuchnię w tylu miejscach?

Obecnie zespół liczy 18 osób, a docelowo będzie nas 32. Mamy już zbudowane filary i trzeba dobrać kilka osób, żeby to wszystko sprawnie funkcjonowało. 

Pobyt nad morzem kojarzy się w głównej mierze z rybami. Czy ryba króluje w restauracjach Gwiazdy Morza?

Mamy w naszym menu świeże ryby, głównie bałtyckie, które są sprowadzane i podawane w zależności od pory roku. Można u nas zjeść np. solę bałtycką, która jest rzadko spotykana, świeżego turbota bałtyckiego. Do tego śledź i szprotka, żeby nasi gości mogli spróbować regionalnych specjałów. W 80. procentach ryby w menu staramy się mieć z naszego morza. Ale z racji, że menu jest międzynarodowe, pojawią się także z innych wód jak np. ostrygi, krewetki czy mule.

Skąd pozyskujesz produkty do kuchni?

Ryby pozyskujemy od lokalnych dostawców, głównie z okolic Władysławowa i Kołobrzegu. Także dorsza, który jest przetrzebiony, ale póki co udaje nam się go dostać. Pojawiają się u nas również łososie bałtyckie.

Cztery razy w roku zmieniająca się karta dań z propozycjami wyszukanymi, ale też potrawy lekkie i przyjemne w programie fit – to kolejny opis restauracji na stronie internetowej hotelu. W jaki sposób powstaje karta dań?

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.