Partnerzy portalu
Szef kuchni w hotelu Gwiazda Morza: Nad morzem ludzie oczekują wrażeń także pod kątem kulinarnym (wywiad) Arkadiusz Wejer, szef kuchni w restauracjach Gwiazda Morza Resort Spa&Sport, fot. materiały prasowe

Szef kuchni w hotelu Gwiazda Morza: Nad morzem ludzie oczekują wrażeń także pod kątem kulinarnym (wywiad)

Gwiazda Morza Resort Spa&Sport od 1 maja jest otwarta dla gości. Hotel położony u nasady Półwyspu Helskiego w Hallerowie – dzielnicy Władysławowa, historycznym, przedwojennym kąpielisku posiada 5 lokali: restauracje N54, H12, lobby bar, Sky Bar i Beach Club. O powstawaniu menu i pracy w restauracji hotelowej opowiada nam Arkadiusz Wejer, szef kuchni zarządzający wymienionymi powyżej miejscami.

Autor: Jakub Szymanek/Horecatrends.pl Data: 22 maja 2019 09:30

W naszych restauracjach stawiamy na sezonowość i świeżość produktów, dlatego karta będzie zmieniana 4 razy w roku. Bazuję na produktach regionalnych jak np. sery, wędliny, miody. Sami planujemy wędzić niektóre mięsa. Duży nacisk w kuchni kładziemy na świeżość i lokalność produktów np. teraz mamy sezon na szparagi i one już pojawiają się w naszym menu np. z rostbefem, solą czy dorszem.

Na ryby również patrzysz pod kątem sezonowości?

Mówi się, że najlepszy śledź jest marcowy, bo najbardziej tłusty. A małże i mule będą najlepsze od września przez jesień i zimę. Dlatego jak najbardziej patrzymy na ryby i owoce morza pod kątem sezonowości.

A jak wyglądają fit potrawy?

Z racji, że hotel w nazwie ma słowa sport i spa, nastawiamy się na rekreację i dopasowana do tego musi być też kuchnia. W każdej z kart można znaleźć dania fit, vege, kąciki ze zdrowym jedzeniem ja np. odtłuszczone sery, wędliny czy mleko bez laktozy. Każdy z naszych gości może indywidualnie dopasować sobie dania, które chce zjeść. Są gotowe propozycje w karcie jak i w formie szwedzkiego stołu.

Wspomniałeś wcześniej o wieczorach tematycznych. Skąd taki pomysł?

Jestem fanem kuchni hiszpańskiej i greckiej. Co roku bywam 2 – 3 razy w Grecji, Włoszech lub Hiszpanii. Zaciągam inspiracje z tamtych kuchni i produktów, które też będziemy sprowadzać do nas jak np. oryginalny ser feta czy oliwa. Chcemy pokazać nie tylko kuchnie a la carte, ale cyklicznie przedstawiać kuchnie z różnych regionów świata. Stąd pomysł na cykliczne wieczory, np. wrzesień z kuchnia hiszpańską. Wieczór z flamenco, do tego muzyka hiszpańska, warsztaty z gotowania. Mamy do tego wspaniałe warunki i mam nadzieję, że uda nam się zarazić naszych gości pasją do jedzenia i gotowania.

Dziękuję za rozmowę.

Arkadiusz Wejer. Pasjonat i wizjoner mogący pochwalić się wieloma wyróżnieniami, nagrodami i pracą w najlepszych restauracjach w Polsce. Gotował m.in. w Hilton Garden Inn**** Restauracja Garden Grille&Bar, Bristol***** Tradition & Luxury Hotel, Stary Browar Rzeszowski przy hotelu Bristol***** Tradition & Luxury Hotel, Grand Hotel Rzeszów**** Restauracja Patio, Holland House Residence **** Gdańsk.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.