Partnerzy portalu
Tkalnia – nowa restauracja Hotelu Dębowego u podnóża Gór Sowich fot. materiały prasowe

Tkalnia – nowa restauracja Hotelu Dębowego u podnóża Gór Sowich

7 grudnia nastąpi oficjalne otwarcie Tkalni – nowej restauracji Hotelu Dębowego Biowellness & SPA w Bielawie. To pierwsza restauracja, która nawiązuje do tradycji tkackich Dolnego Śląska – zarówno koncepcją wizualną, jak i wystrojem oraz rzemieślniczym podejściem. Jednym z podstawowych elementów filozofii Tkalni jest czerpanie z bogatej tradycji kulinarnej Gór Sowich.

Autor: horecatrends.pl Data: 05 grudnia 2019 13:51

Bielawa przez blisko 200 lat pozostawała ważnym centrum przemysłu włókienniczego. To tu rozgrywa się akcja dramatu “Tkacze” noblisty Gerharta Hauptmanna, tu rezydowała rodzina Dierigów, słynnych przemysłowców, dawnych właścicieli willi, w której mieści się dzisiaj Hotel Dębowy. Rezydencja Dębowa, gdzie obecnie znajduje się Tkalnia, była zaś willą fabrykancką Heinza Rosenberga, który odegrał kluczową rolę w procesie unowocześniania włókiennictwa na Dolnym Śląsku.

 – Tkalnia powstała z szacunku do miejsca i jego historii, stąd fototapeta, przedstawiająca historyczną Bielawę oraz wykorzystanie symboli tkackich w naszym menu i logo restauracji. Włókiennictwo to dla nas także rzemieślnicze podejście i dążenie do perfekcji – powiedziała Monika Kwiędacz, właścicielka Hotelu Dębowego Biowellness & SPA.

Dbałość o detale jest widoczna nie tylko w samym wystroju, ale i starannie opracowanym menu. W karcie znajdziemy dania z wykorzystaniem ziół, owoców i warzyw, uprawianych we własnym, przyhotelowym ogródku. Nie zabraknie potraw w pełni wegańskich, bezglutenowych, zawierających produkty lokalne czy przygotowanych na bazie naturalnego miodu, będącego symbolem regionu.

– W Tkalni wszystko przygotowywane jest od podstaw. Współpracujemy z wieloma lokalnymi dostawcami. Jajka kupujemy od zaprzyjaźnionego dostawcy ze Świebodzic, wina z bielawskiej winnicy, a piwa, które mamy w karcie, pochodzą od regionalnego browarnika. Mamy też w menu lokalne mięsa i ryby, takie jak pstrąg kłodzki, którego tradycja sięga jeszcze przedwojennego Hrabstwa Kłodzkiego. Stawiamy na szczerość i naturalne smaki – podsumowuje Monika Kwiędacz.

W kolejnych odsłonach menu Tkalni znajdą się składniki, które niegdyś stanowiły o sile kuchni Gór Sowich, takich jak marchewnik, zioło, które ze wszystkich regionów Polski upodobało sobie właśnie tę część Sudetów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.