Paweł Pyra, doświadczony szef kuchni, dołączył do zarządu Polskiej Izbie Hotelarzy. Taka decyzja zapadła podczas Walnego Zgromadzenia Członków PIH, które odbyło się 30 września br. w Krynicy-Zdrój w hotelu Prezydent Medical SPA & Wellness.
Paweł Pyra jest wiceprezesem Fundacji Klubu Szefów Kuchni i członkiem Polskiej Izby Hotelarzy. Pyra doświadczenie zdobywał zarówno w Polsce, pracując pod okiem wybitnych szefów kuchni w renomowanych restauracjach, a także za granicą. Odbył staż we Francji. Gotował dla wybitnych postaci ze świata kultury i biznesu oraz na wyborach Miss Polski. Aktualnie Paweł Pyra jako trener kulinarny prowadzi liczne szkolenia dla kucharzy na terenie całej Polski.
Cele, które postawił sobie Paweł Pyra w Polskiej Izbie Hotelarzy to m.in:
- inicjowanie projektów dedykowanym szkołom hotelarsko-gastronomicznym - warsztaty dla młodych kucharzy
- prowadzenie i koordynacja szkoleń z zakresu gastronomii- dostosowanie menu do zaplecza gastronomicznego danego obiektu
- przedstawienie produktów SLOW COOK dla powtarzalności i ułatwienia pracy w obecnej sytuacji braku wykwalifikowanego personelu
- promowanie liofilizantów dla powtarzalności smaku danej restauracji
- kontakt z dyrektorami szkół hotelarskich i gastronomicznych
- Z uwagi na to, co czeka branżę HoReCa w najbliższych latach, złożyłem wniosek o odwołanie Pana Zbigniewa Kowalskiego z funkcji członka Zarządu Izby. Mój wniosek uzasadniłem różnicą zdań, co do planów Izby w kontekście stojących wyzwań dla branży HoReCa. Aby sprostać wyzwaniom branży hotelowo-gastronomicznej tak bardzo dotkniętej skutkami pandemii COVID-19 Zarząd Izby powinien stanowić zgrany i dobrze rozumiejący się zespół. Pan Zbigniew Kowalski nadal jest członkiem Izby deklarującym intensywną pracę na rzecz branży HoReCa - napisał w przesłanym komunikacie Marek Łuczyński, prezes zarządu PIH.
- Informuję, że podczas Walnego Zgromadzenia Członków Izby każdy z członków Izby miał możliwość zgłoszenia kandydata do organów Izby, tj. Zarządu czy Komisji Rewizyjnej. Frekwencja podczas Walnego Zgromadzenia członków Izby była duża (ponad 65 %) - dodał.
Jednocześnie podczas Walnego Zgromadzenia Członkowie zgłosili następujące inicjatywy do realizacji przez Zarząd:
1. Utworzenie specjalnego programu szkoleń dla nauczycieli i adeptów szkół hotelarsko-gastronomicznych I i II stopnia. ;
2. Organizacja jesienią 2022 r. Forum Turystyki Pro-zdrowotnej w Beskidzie Sądeckim. (Krynica-Zdrój, Muszyna) ;
3. Prowadzenie seminariów tematycznych przez ekspertów dla członków Izby: zagadnienia prawne, praktyczne, bhp. 4. Przygotowanie Kodeksu postępowania zgodnie z RODO na podstawie art. 40 RODO, dla małych i średnich obiektów hotelowych. ;
5. Zmierzenie się z "brakiem rąk do pracy" w branży HoReCa.
Prezes PIH zadeklarował, że do końca roku zostanie powołanych 4-5 Menadżerów Regionalnych PIH, spośród członków zwyczajnych Izby. Zarząd Izby przedstawi członkom PIH kalendarium wydarzeń na rok 2022 do połowy grudnia br. Jeszcze w 2021r. zostanie stworzony katalog dostawców dla członków Izby. Jednocześnie Izba rozpocznie prace nad stworzeniem specjalnej, energetycznej grupy zakupowej oraz platformy zakupowej PIH.
Nowy skład osobowy Zarządu PIH, to:
- Marek Łuczyński (Prezes Zarządu)
- Michał Chabior (Członek Zarzadu)
- Paweł Pyra (Członek Zarządu)
Łącznie Izba posiada w roku 2021r. aktywnych 49 członków, z czego połowa z nich to obiekty noclegowe (skategoryzowane oraz nieskategoryzowane). Resztę członków Izby stanowią: organizacje branżowe takie jak (Stowarzyszenie Hoteli Historycznych czy Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze), szkoły hotelarsko-gastronomiczne czy też firmy wspierające obsługujące branże HoReCa.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.