25 osób znajdzie zatrudnienie w nowym zakładzie odzysku odpadów spożywczych ReFood w Mszczonowie (pow. żyrardowski, woj. mazowieckie) - poinformowała w czwartek firma. Dodano, że koszt inwestycji jednego z najnowocześniejszych tego typu zakładów w Europie to ponad 9 mln euro.
Celem nowego zakładu jest przetworzenie odpadów spożywczych na biomasę, która zostanie wykorzystana do produkcji energii elektrycznej i cieplnej oraz do produkcji bionawozów - przekazała firma w czwartek. "Ten proces redukuje wydobycie paliw kopalnych, obniża emisję CO2 do atmosfery i zmniejsza ilość odpadów składowanych na wysypiskach śmieci" - wskazano w informacji.
Dodano, że inwestycja w Mszczonowie rozpoczęła się w 2019 r., a jej koszt to ponad 9 mln euro. "Całą 25-osobową załogę zakładu będą stanowić mieszkańcy Mszczonowa i okolic. Ta inicjatywa wspiera lokalną gospodarkę i przyczynia się do rozwoju technologicznego branży w regionie" - zaznaczono.
Zgodnie z informacją możliwości produkcyjne nowego zakładu pozwalają na ograniczenie emisji do atmosfery nawet 14 tys. ton CO2 i wyprodukowanie energii cieplnej, którą można by ogrzać prawie 5 tys. gospodarstw domowych przez rok.
Podkreślono, że inwestycja w Mszczonowie to jeden z najnowocześniejszych zakładów przetwarzania i odzysku odpadów spożywczych w Europie.
Spółka ReFood, będąca częścią Grupy SARIA, specjalizuje się w przetwarzaniu odpadów spożywczych, które dzięki procesowi odzysku wracają na rynek w postaci zrównoważonej zielonej energii elektrycznej i cieplnej, bionawozów oraz biokomponentów do paliw. Firma posiada ponad 50 zakładów przetwarzających odpady spożywcze w biomasę oraz 13 biogazowni. Prowadzi swoją działalność na rynkach Polski, Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Danii i Holandii.
Nie przegap najważniejszych wiadomości