7 trendów i inspiracji, które kształtują karnawałową sztukę barmańską 2020!



www.horecatrends.pl - 08 stycznia 2020 10:49


Święta upływają zwykle pod znakiem wina, sylwester - prosecco. Ale kolorowy karnawał domaga się kolorowej - wyskokowej odmiany. Przygotowaliśmy małe zestawienie, w którym porządkujemy trendy wpływające na rozwój miksologii i sztuki barmańskiej.

1. Na stoku i na wieczór

Aperol Spritz od kilku sezonów podbija Polskę. To modny włoski drink, będący połączeniem w odpowiednich proporcjach Aperola, Gancii Prosecco i wody gazowanej. Lekki i orzeźwiający Aperol Spritz spełnia swoje zadanie latem podczas upalnych wieczór ale stanie się także miłym ukoronowaniem dnia spędzonego na stoku oraz pretekstem do wieczornej zabawy we włoskim stylu. 

Dlatego w Białce Tatrzańskiej i Szczyrku wraz z początkiem sezonu narciarskiego wystartowały specjalne strefy Apres Ski marki Aperol.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B625VXcFib4/}{instagram;https://www.instagram.com/p/B7BR8Y0FRnO/}

2. Era koktajl barów

Czym charakteryzuje się dobry koktajl bar? Nie wystarczy dziś podać dobrego drinka. Liczy się również atmosfera, wnętrze, pomysł, inspiracja i podejście do produktu. Tego typu formatów jest coraz więcej na polskim rynku i liczymy na dalszy jego rozkwit!

{instagram;https://www.instagram.com/p/B7JESYDFttw/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/B7GXnkAHZPo/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/B2bNOkqoQR-/}

3. Święto kultury koktajlowej

Koktajle doczekały się swojego święta. W tym roku czeka nas trzecia edycja World Class Cocktail Festival. To największe w Polsce święto kultury koktajlowej, promujące krajową scenę barmańską. W 2019 roku w ponad 100 najlepszych barach, w 15 miastach w całym kraju za jedyne 29 zł było można spróbować dwóch koktajli spod znaku World Class, światowego programu ustanawiającego trendy w sztuce koktajlowej.

{instagram;https://www.instagram.com/p/BxsFX7zIruv/}

4. #Coctailporn

Czy wiecie, że ten hasztag na Insta ma już prawie 1 mln postów! Po #foodporn nadchodzi nowe, także smaczne i zjawiskowo piękne, ale wyskokowe! To udowadnia, że barmaństwo to prawdziwa sztuka.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B7OnfueIqmk/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/B7BhPdYBzLa/}

5. Bez alkoholu

Bezalkoholowe drinki biją rekordy popularności. Po tę nowinkę mogą sięgać wszyscy, nawet ci, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać alkoholu m.in. kierowcy, sportowcy, kobiety w ciąży i karmiące, osoby odchudzające się czy z problemami zdrowotnymi. Bo są "fit" i mają właściwości prozdrowotne. Czy sprawdzą się także podczas karnawału?

{instagram;https://www.instagram.com/p/B6qQwZoFy6M/}

 6. Bez słomki

To już trend, który jest rozkwitł już jakiś czas temu - zastępowanie plastikowych słomek papierowymi. Poprzez zastąpienie plastikowych słomek papierowymi można ograniczać ilość śmieci, które produkowane są na barze.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B6bU8cABAU0/}

{instagram;https://www.instagram.com/p/B67cQyIFeMA/}

7. Trudna praca barmana

Tomek Małek, barman światowej klasy, jako jedyny na świecie wygrał cztery razy Grand Final Roadhouse World oraz aż sześciokrotnie zdobył tytuł Mistrza Świata Barmanów w stylu flair. Sztuka ta wymaga od zawodnika nie tylko umiejętności przyrządzania drinków, lecz również zdolności akrobatycznych oraz mistrzowskiego opanowania żonglerki.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B7GcdG0pxh7/}

Tomek udowadnia, że praca barmana to o wiele więcej, niż tylko robienie drinków i przyjmowanie napiwków. A jednak odpowiednie podejście może czynić mistrza z ambitnego laika.