Polscy barmani mają szansę na zdobycie trofeum w najsłynniejszym konkursie sherry na świecie. Finały 10-go Tío Pepe Challenge odbędą się od 8 do 12 maja 2023 r. w siedzibie winiarni González Byass w Jerez de la Frontera w Hiszpanii. Najpierw jednak - eliminacje krajowe.
Konkurs organizuje andaluzyjska winiarnia González Byass z siedzibą w Jerez de la Frontera. Firma powstała w 1835 r., a jej najbardziej rozpoznawalnym winem jest licząca sobie ponad 150 lat marka sherry - Tío Pepe. Sherry to rodzaj wina wzmacnianego, które od wieków cieszy się ogromną popularnością, a w dzisiejszych czasach króluje w barach całego świata. Moda na sherry dotarła też do Polski.
Chętni do udziału w konkursie powinni wejść na stronę www.tiopepe.com/challenge i wypełnić formularz zgłoszeniowy. Do rejestracji kandydaci muszą przedstawić dowód, że są obecnie zatrudnieni jako profesjonalni barmani. Rejestracja jest otwarta do 30 marca 2023 roku. W odróżnieniu od poprzedniego konkursu, w tym roku nie ma ogólnego testu z wiedzy o sherry. Ale jak zawsze, trzeba wykazać się pomysłowością. Wszyscy zarejestrowani barmani muszą do końca marca zgłosić swoją propozycję koktajlu. Odbywa się to poprzez formularz online.
Finał eliminacji krajowych odbędzie się 3 kwietnia br. w barze Hotelu Golden Tulip w Warszawie. Grono 10 finalistów wyłoni ekspercki panel sędziowski oceniający zaproponowane koktajle. Nie bez znaczenia będzie smak, wygląd, ale i oryginalność konkursowego dzieła.
Krajowi finaliści powalczą o wyjazd do Jerez 3 konkurencjach:
Udział w konkursie Tío Pepe Challenge jest bezpłatny. Niezbędna jest znajomość języka angielskiego, bo to w nim odbywa się cała komunikacja.
Każdy barman, bez względu na poziom wiedzy, może przed konkursem wziąć udział w bezpłatnych warsztatach na temat wina. Masterclass prowadzony przez ekspertów z Hiszpanii odbędzie się w dwóch miastach – w Warszawie (20 lutego 2023 r. w barze Hotelu Golden Tulip) oraz w Krakowie (21 lutego w Wine Barze Ferment). Na masterclass zaplanowana jest degustacja wina, wprowadzenie do techniki posługiwania się venencią oraz warsztaty miksologiczne.
Na stronach Facebooka (@TioPepe) i Instagrama (@TioPepeWines) można znaleźć materiały pomocnicze - linki do informacji o sherry, jego zastosowaniu w koktajlach, techniki nalewania wina venencią oraz ciekawostki związane z historią i procesem produkcji wina przez winiarnię González Byass.
Aby zarejestrować się tylko na Masterclass, należy napisać maila na adres: mschilling@gonzalezbyassuk.com.
W roku 2021, po raz pierwszy w historii konkursu, wystartował Polak – Maciej Mazur z TAG Bar z Krakowa, dotarł do półfinałów. Z uwagi na pandemię, konkurs odbywał się na żywo na Instagramie. W roku 2022 organizatorzy powrócili do normalnej formuły uczestnictwa, na miejscu. Tym razem, eliminacje krajowe wygrał Dawid Stoch „Bobik” z Baru Mercy Brown w Krakowie. W Hiszpanii zakwalifikował się do finałów i zajął 4. miejsce.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.