Partnerzy portalu
Branża cukiernicza apeluje: ratujmy polskie miejsca pracy Łukasz Wójciek, prezes Cukierni Wójcik fot. spółka

Branża cukiernicza apeluje: ratujmy polskie miejsca pracy

- W gastronomii krąży wspaniały viral o zamawianiu na wynos ze swojej ulubionej restauracji: w cukiernictwie powinno być tak samo – ratujmy polskie miejsca pracy. Gdyby każdy w swoim lokalnym sklepie kupił, chociaż jeden kawałek ciasta, cała branża dostałaby zastrzyk obrotów do zapewnienia środków, chociaż na pokrycie kosztów operacyjnych. W końcu nie można jeść tylko makaronów - mówi w rozmowie z portalspozywczy.pl, Łukasz Wójcik, prezes Cukierni Wójcik Domowe Specjały.

Autor: www.portalspozywczy.pl Data: 19 marca 2020 11:59

- Z półek znikają produkty pierwszej potrzeby, artykuły suche, często z długim terminem ważności, tradycyjne wypieki nie wpisują się w ten trend. Na szczęście nasza cukiernia zawsze regularnie rozszerzała asortyment i obecnie w ofercie posiadamy alternatywy, które z powodzeniem cały czas oferujemy. Mówię tu nie tylko o ciastkach, czy wypiekach takich jak babki piaskowe, zebry, keksy, strucle, makowce, babeczki, ale doskonałym wyborem są ciasta krojone i pakowane w indywidualne opakowania. W każdym z tych przypadków nie ma mowy o dotykaniu samego produktu i zasady higieny są zachowane bez względu na jakość obsługi bezpośrednio w sklepie. Generalnie produkty indywidualnie porcjowane wydają się być przyszłością, stąd dla nas to nie nowość - komentuje Łukasz Wójcik.

- W samej Warszawie otwiera się ponad 100 nowych lokali gastronomicznych każdego roku, 100% z nich jest obecnie zamkniętych, oprócz dostaw. Nie wierzmy, że taka sama ilość się z powrotem otworzy. Szczęście w nieszczęściu, to dla nas szansa, żeby pozyskać wartościowych ludzi. Praca przy produkcji może po prostu zapewnić większą stabilność wynagrodzenia - mówi Kamil Antoniak, członek zarządu w Cukierni Wójcik,

- A skoro o ludziach mowa to w dobie kryzysu poznajemy prawdziwych liderów w swoich działach, to doskonały czas, żeby pokazać się z dobrej strony – my również bardzo przypatrujemy się swojemu zespołowi. Już widzimy jednostki, które pokazują pełen profesjonalizm - dodaje.

Kamil Antoniak już obserwuje trend, w którym mniejsze zakłady z branży cukierniczej się zamykają, żeby ograniczyć prawdopodobieństwo wystąpienia zarażenia koronawirusem. - My nie uważamy, żeby była to dobra decyzja. Zależy nam na ciągłości funkcjonowania. Jako zakład produkcyjny wprowadziliśmy szereg działań, żeby ograniczyć taką możliwość - mówi.

- Oczywiście podstawa to higiena, mamy zapewniony zapas środków dezynfekujących oraz środków czystości, z których korzystamy ze zwiększoną regularnością. Każdy pracownik jest zobowiązany do bezwzględnego mycia rąk co pół godziny. Cukiernia Wójcik zakupiła termometry do regularnego sprawdzania temperatury pracowników oraz osób odwiedzających. Podsumowaliśmy nasze potrzeby, jeśli chodzi o wizyty osób z zewnątrz i ograniczyliśmy je do minimum według klucza: jeśli nie jest to wizyta niezbędna do kontynuacji działania cukierni takie spotkanie można odłożyć - dodaje Kamil Antoniak.

I tłumaczy, że zgodnie z krajowym zaleceniem wyselekcjonowano osoby, które mogą pracować z domu i to jest realizowane, choć w tym przypadku jest to bardzo mała grupa. - Przyznam, że jako zakład produkcyjny, który fizycznie potrzebuje rąk do pracy przechodzimy właśnie prawdziwy test na transformację cyfrową, na razie wychodzi pozytywnie. Pozostali pracownicy w tym kadra kierownicza są podzieleni w grupy, które się ze sobą nie stykają. Takie swoiste zmiany na zmianach. Ograniczamy crossowanie się pracowników na ile możemy. Większość naszej załogi to ludzie lokalni, więc liczymy również na ich zdrowy rozsądek i na to, że nie spotykają się poza pracą, bo wtedy wszystkie nasze starania nie mają sensu - tłumaczy.

Czytaj więcej: O zagrożonej branży cukierniczej i jej działaniach w czasach koronawirusa (wywiad)

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.