×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Ciasto francuskie robi karierę, a ten wypiek chce się jeść na okrągło
Kalina Korus, właścicielka Słodkiego Kafeja w Katowicach prezentuje ''okrąsą'' - okrągłe ciastko z ciasta francuskiego. Fot. Katarzyna Gubała/PTWP

Ciasto francuskie robi karierę, a ten wypiek chce się jeść na okrągło

Autor: Katarzyna Gubała Data: 08 lutego 2023 08:00

Słodki KAFEJ, który specjalizuje się w cieście francuskim wypieka już nie tylko croissanty, pain au chocolat i cruffiny. Do swojej oferty cukiernia wprowadziła też ‘’okrąsą’’ - okrąglaki z ciasta francuskiego. Serwuje też croissanty z frangipane, kremem z mielonych migdałów.

Croissant wheel inspiruje cukierników

Kalina Korus, właścicielka cukierni Słodki KAFEJ w Katowicach wyjaśnia, że wypiek z ciasta francuskiego nazywany przez nią pieszczotliwie ‘’okrąsą’’ czy ‘’okrąglaczkiem’’ to croissant w kształcie koła. 

- Ta forma ciasta francuskiego jest bardziej czasochłonna w przygotowaniu, ale urokliwa. Ciastko nadzialiśmy maliną z różą, ozdobiliśmy polewą i liofilizowaną maliną. ''Okrąsą'' łatwo ją wziąć do ręki i jeść. To konkurencja dla pączka z różą - mówi Kalina Korus.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

''Okrąsą'' to nowość w Słodkim Kafeju.

Inspiracją do wprowadzenia ''okrąsą'' do oferty Słodkiego Kafeja były croissant wheel, które robią prawdziwą furorę m.in. w nowojorskich cukierniach. Rzut oka na Instagram wystarczy, żeby odkryć, iż ‘’okrąglaki’’ z francuskiego ciasta zachęcają do odważnego sięgania po fantazyjne smaki i zdobienia. 

Croissant z frangipane

Od początku działania cukierni, ale i pracowni cukierniczej Słodki Kafej przy głównej ulicy Katowic - Kalina Korus wraz z zespołem, który wcześniej słynął z minitart, bezy i sernika baskijskiego doskonali ciasto francuskie.

- Teraz zaczynamy bawić się formą. Klasyczny croissant najpełniej odkrywa technikę robienia ciasta francuskiego, ale inne formy też są ciekawe i będziemy po nie sięgać, żeby dawać gościom coś fajnego - dodaje.

Czytaj też Słodki KAFEJ. Co wypieka po drugiej stronie lustra?

Dowodem na to jest inna propozycja, która również przyciąga wzrok  - to croissant przełożony frangipane migdałowym.

- Frangipane goście Kafeja (lokalu, który działa już od 9 lat i serwuje też śniadania i bajgle - przyp. red.) mogą spotkać w formie śniadaniowego Bostocka. W Słodkim Kafeju mamy frangipane pistacjowy. To połączenie mąki migdałowej, jajek, masła, pistacji. Croissant przekładamy po upieczeniu frangipane , nadziewamy świeżymi malinami i ponownie zapiekamy. Więc mamy jeszcze więcej masła, ale jest to jeden z najlepszych wypieków - wyjaśnia właścicielka Słodkiego Kafeja.

W Tłusty Czwartek pojawi się cronut

Zdradza, że na Tłusty Czwartek cukiernia przygotuje cronuty z ciasta francuskiego.

- W nich też pięknie widać warstwy francuskiego ciasta. Cronut będzie przełożony frangipanem i malinami. Warto się pobawić tą formą, żeby zaproponować coś innego niż pączki, ale pączki też szykujemy - śmieje się Kalina Korus.

Nowością w Słodkim Kafeju jest również Mleczna Pianka Karmelowa.

- To spienione mleczko z delikatną ilością karmelu. Karmel powstaje dzięki sekretnemu przepisowi. Mleczna Pianka Karmelowa jest zwieńczona karmelową posypką, która również powstaje u nas. Mleczną Piankę Karmelową można zamówić w zestawie z śniadaniem francuskim, solo do naszego deseru albo na wynos - dodaje.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz