Partnerzy portalu
Cold brew czyli kawa macerowana na zimno - z czym ją się je? fot. materiały prasowe

Cold brew czyli kawa macerowana na zimno - z czym ją się je?

W jaki sposób poradzić sobie z upałem? Na gorące dni warto pomyśleć o cold brew. Zimna, orzeźwiająca i dodająca energii kawa jest coraz częściej serwowana w kawiarniach. Każdy z nas może ją też przygotować w domowym zaciszu.

Autor: www.horecatrends.pl/pr Data: 21 sierpnia 2019 13:17

Cold brew to kawa, która powstaje na skutek powolnego macerowania w zimnej wodzie. Chociaż w Polsce dopiero zdobywa zwolenników, na świecie znana jest już znacznie dłużej. Ogromną popularnością cieszy się w Holandii i Stanach Zjednoczonych, ale pierwsze wzmianki o niej pojawiły się już w XVIII wieku w Japonii.

Jak przyrządzić cold brew w domu? Jest wiele sposobów na jego przygotowanie. Przedstawiamy jeden z łatwiejszych, który bez problemu wykonacie samodzielnie. Proces nie jest skomplikowany, ale dość czasochłonny. Wszystko zaczyna się od świeżo mielonej kawy. Nie bez znaczenia jest więc rodzaj ziaren, jakich użyjemy.

- Uwagę należy zwrócić przede wszystkim na gatunek kawy oraz jakość wody. Do przygotowania cold brew polecam 100% mieszanki Arabiki, która nada naszej kawie charakterystyczny słodki, owocowy smak – wyjaśnia Damian Burgess, ekspert Caffe Vergnano.

Kawę „zaparzamy” bez użycia ciepła. Do naczynia wsypujemy średnio zmielone ziarna i zasypujemy je lodem. Następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na około 20 godzin w lodówce, przykrywając folią aluminiową. Temperatura od 4 do 8 stopni Celcjusza pozwoli jej utrzymać miękki i orzeźwiający smak. Po 20 godzinach kawa jest gotowa do wypicia.

Cold brew wyróżnia się na tle innych kaw. Charakteryzuje ją mniejsza kwasowość oraz pełne body, które gwarantuje długie zachowanie smaku w ustach. W zależności od sposobu przygotowania i dodatków użytych podczas przyrządzania napoju, możemy wydobyć całe bogactwo aromatów.

- Podczas procesu przygotowania cold brew trzeba zwrócić uwagę na każdy szczegół. Ważny jest zarówno rodzaj kawy, jak i użyte dodatki. Z ziaren kawy jasno palonej uzyskamy owocowo-kwiatowy aromat. Z kolei z gatunków ciemno palonej otrzymamy głęboki aromat z nutą czekoladową. Jeśli chodzi o dodatki, możemy wykorzystać wanilię, przyprawy lub cokolwiek innego, co wzmocni różnorodność smaków. Dobrym pomysłem jest dodanie podczas procesu „parzenia” bergamoty lub skórki pomarańczowej, która wydobędzie przyjemny, owocowy i orzeźwiający aromat - dodaje Damian Burgess, ekspert Caffe Vergnano.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.