×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Dobra Palarnia Kawy i Browar Pinta wprowadzają na rynek nachmieloną kawę parzoną na zimno
fot. materiały prasowe Browaru Pinta

Dobra Palarnia Kawy i Browar Pinta wprowadzają na rynek nachmieloną kawę parzoną na zimno

Autor: www.portalspozywczy.pl Opublikowano: 03 października 2018 12:56

Z miłości do kawy i amerykańskich odmian chmielu powstała Hop Cold Brew, jedna z pierwszych dostępnych w Polsce w butelkach, nachmielonych kaw parzonych na zimno. Bezalkoholowy napój pobudzający to efekt trwającej od kilku lat współpracy rzemieślniczego Browaru PINTA i Dobrej Palarni Kawy z Krakowa.

Produkt jest naturalny i według producentów ma korzystny wpływ na zmęczony organizm. Ziarna kawy po wielogodzinnym moczeniu w zimnej wodzie dają napój o zbalansowanym, bogatym smaku i z niską goryczą. Ma on niższą niż kawy parzone na gorąco zawartość frakcji oleistej w tym drażniącego żołądek kwasu behenowego i kafestolu – podwyższającego „zły cholesterol” LDL. Jednocześnie kawa parzona na zimno ma wyższą zawartość kofeiny niż standardowy napój energetyczny. Oprócz tego taka kawa nie zmieni swojego smaku nawet po paru godzinach stania w szklance lub otwartej butelce.

- Na profil sensoryczny Hop Cold Brew składają się przyjemne cytrusy, wyczuwane w aromacie, delikatna kwasowość owoców leśnych pochodząca z kawy, długi pełny posmak cytrusów oraz duża przyjemna cielistość samego naparu – mówi Jakub Pospiszyl, barista, współwłaściciel Dobrej Palarni Kawy.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Do produkcji Hop Cold Brew została wykorzystana brazylijska kawa z regionu Carmo de Minas oraz dwie odmiany amerykańskiego chmielu: Columbus i Mosaic. Kofeina z kawy i antyoksydanty z chmielu działają pobudzająco i pomagają w regeneracji po wysiłku fizycznym lub intelektualnym. Napój ma bardzo zbliżone pH do tego jakie ma organizm człowieka, co sprawia, że może być pity nawet przez osoby z wrażliwymi żołądkami. Produkt składa się wyłącznie z wody, kawy i chmielu, dzięki czemu jest niskokaloryczny.

- Szyszki chmielowe i lupulina, czyli lepki, żółty proszek uzyskiwany z tych szyszek, mają liczne właściwości lecznicze. Na przykład zawarty w chmielu ksantohumol ma 4-krotnie większe właściwości antyoksydacyjne niż witamina C. Ponadto chmiel pomaga zwalczać wirusy, grzyby i bakterie – mówi Ziemowit Fałat, główny piwowar i współwłaściciel Browaru Pinta.

Napój Hop Cold Brew jest dostępny w szklanych butelkach o pojemności 0,33 l. Wybrane kawiarnie w Krakowie będą go również oferować w wersji z kranu. Dystrybucja jest prowadzona przez Browar PINTA, a sprzedaż również przez internetowy sklep Dobrej Palarni Kawy i lokale Coffeece.

Więcej czytaj w serwisie www.portalspozywczy.pl

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz