Partnerzy portalu
Szef DESEO wylicza wzrosty kosztów działalności. Drożyzna w gastronomii Łukasz Smoliński, CEO i właściciel Deseo Polska Sp. z o.o. wylicza wzrosty kosztów działalności/ fot. mat. prasowe

Szef DESEO wylicza wzrosty kosztów działalności. Drożyzna w gastronomii

Łukasz Smoliński, prezes DESEO Patisserie & Chocolaterie odpowiedział na krytykę cen swoich ciastek typu petit gateau, które kosztują 28 zł za sztukę. W stanowisku opublikowanym na social mediach swojej cukierni wylicza podwyżki cen surowców oraz innych kosztów.

Autor: KG/horecatrends Data: 12 maja 2022 08:45

Łukasz Smoliński zdecydował się zabrać głos w kontekście krytyki, jaka spada na gastronomię za rosnące ceny.

Szef DESEO wylicza wzrosty kosztów działalności

''Desery w DESEO kosztują 28 zł i do ich wykonania potrzebujemy obecnie blisko 800 m2 przestrzeni, sprzętu za miliony i nie te przysłowiowe, a prawdziwe, najbardziej wykwalifikowanych cukierników na świecie, a uważam swój zespół za top of the top światowy i surowców najwyższej dostępnej w Polsce jakości. Raptem 4 zł różnicy'' - pisze prezes DESEO, podkreślając, że w jego firmie wszyscy zatrudnieni są legalnie, a każdy zakup wieńczy wydanie paragonu fiskalnego.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

W dalszej części oświadczenia z 11 maja Łukasz Smoliński wylicza podwyżki:

- puree malinowe jeszcze niedawno za około 24 zł/kg (prosty skład: 95% owocu, 5 % cukru) - ''a tym razem cena na fakturze była 2 razy wyższa'';

- faktura za prąd za styczeń. W minionym roku rachunki za prąd wynosiły 10-15 tys. zł/miesiąc. Rachunek za styczeń br. to 44 tys. zł;

- czynsze, które poza lokalem na Burakowskiej są płacone w euro. ''Jeżeli zł słabnie o 10%, nasze czynsze rosną mniej więcej o 12 tys. zł/miesiąc'';

- wzrost cen surowców, które są importowane do Polski - ziarno kakaowca, wanilia, puree z egzotycznych owoców;

- braki papieru i kartonu - ''(…) mieliśmy problem z wyprodukowaniem opakowań, albo musieliśmy za nie płacić nawet 300% więcej''.

''Przypomnę, że jesteśmy po 2 latach pandemii, a jak w listopadzie nastąpiły wzrosty zakażeń, to obroty w niektórych lokalach spadły nam o 30%. Jak już pandemia minęła, to przyszedł Polski Nowy Ład, a wraz z nim pracownicy z wnioskiem o wyrównanie wzrostu kosztów. A jak Polski Ład wyhamował, to Putin zapragnął zaatakować Ukrainę, a wraz z tym Was przez 2 tygodnie zabrakło w lokalach, święta urządziliście skromniejsze, a firmowych zamówień nie było wcale'' - pisze Łukasz Smoliński.

Przyznaje też, że żeby zapłacić pensje na czas, musiał pożyczyć firmie pieniądze.

''Mam nadzieję, że tylko na chwilę, ale nie robiłem tego z 3 lata'' - dodaje.

Jednocześnie podaje, że obroty DESEO rosną o 50 proc.

''Nie, nie narzekam, nie oczekuje współczucia, nie żale się…może trochę się martwię co przedsiębiorców łupnie dalej?! Jedyne o co Was proszę, to o odrobinę wyrozumiałości. Myślę, że większość gastronomów w tym kraju myśli w tym roku nie o zyskach, ale o przetrwaniu'' - podsumowuje prezes DESEO.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • gastro

    Jak ktoś narzeka na ceny w gastronomii, to niech otworzy swój biznes i zobaczy czy to tak łatwo prowadzić.
  • free

    to jest kolejny zastrzyk fenolu dla polskiej przedsiębiorczości od systemu, który na zlecenie globalnych elit wprowadza nam nowy wspaniały świat...
  • Ktoś z branży.

    Słowa mądre ale produkcja 800 m2 nie jest potrzebna do wyprodukowania 100 ani 1000 monoporcji. Konkurencje kosztuje to tyle samo i korzystają nie z gorszych surowców. Tutaj płaci się za marketing.
    Najlepsi cukiernicy? Hmmm… tacy to otwierają swoje cukiernie a nie latami pracują u kogoś.
    Mazovia, Tomasz Deker oni robią takie same albo i lepsze a ceny mają normalne. I to są uznani cukiernicy w kraju i na świecie.
  • Gość

    Brawo. Mądre słowa.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.