Etno Cafe: Głównym problemem gastronomii są czynsze



www.propertynews.pl - 07 lutego 2021 13:22


- Robimy wszystko, żeby przetrwać. Analizujemy różne rozwiązania. Głównym problemem gastronomii są obecnie czynsze. Nam nie udało nam się porozumieć ze wszystkimi. Co do zasady, czym większy podmiot, tym trudniej się z nim rozmawia - mówi Łukasz Mrowiński, prezes Etno Cafe.


- Dziś już wszyscy wiemy, że rząd powinien ogłosić jeden ze stanów nadzwyczajnych wskazanych w art. 228 Konstytucji, co wiązałoby się z obowiązkiem wypłaty odszkodowania wszystkim, którzy w wyniku wprowadzonych ograniczeń ponieśli szkody. Tak się jednak nie stało. Jednocześnie sądy zaczęły orzekać, że system obostrzeń jest bezpodstawny. Brakuje w nim też logiki i konsekwencji. Nie wiadomo, dlaczego restauracja przyjmująca gości z rezerwacją i zachowaniem restrykcyjnego reżimu nie może pracować, a mogą spożywcze czy budowlane dyskonty, w których często jest spory tłok i nikt nie pilnuje dystansu społecznego - mówi Łukasz Mrowiński, prezes Etno Cafe i członek Rady Związku Pracodawców HoReCa.

Więcej czytaj na www.propertynew.pl.