Etno Cafe: inne kraje pokazały, jak można skutecznie pomóc gastronomii. U nas jest z tym kłopot



JS/horecatrends.pl - 24 listopada 2020 15:10


– Kierowanie się pomocą doraźną ukierunkowaną na zasadzie PKD jest kłopotliwe, bo niektórych pomoc może nie dotyczyć jak w przypadku firm pana Piotra czy pana Adama, bo stworzyli za dużo miejsc pracy i teraz pomoc im się nie należy, bo mają za duże firmy. To jest absurdalne – powiedział Łukasz Mrowiński, CEO Etno Cafe, w trakcie debaty Quo vadis, polska gastronomio? #HorecaTrendsTalks w ramach Internetowego Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

{film;18879}

Podczas debaty Łukasz Mrowiński zwrócił uwagę na wsparcie gastronomii w innych krajach europejskich i zaapelował do rządu polskiego o odpowiednie wsparcie dla branży.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

– Jestem najbliżej modelu gastronomii brytyjskiej. Tam zastosowano szybkie środki. W Wielkiej Brytanii czynsz liczony od obrotów stał się pewnym standardem. U nas jest z tym kłopot. Ale nawet podmioty działające na rynku brytyjskim i polskim stosują dwie odmienne praktyki, bo w Wielkiej Brytanii to działa, a w Polsce nie. Dodatkowo w Wielkiej Brytanii obniżono Vat do 8 proc. dla całej gastronomii, są dopłaty dla pracowników, zakaz egzekucji komorniczych – wyliczył.

– A jak u nas się nic nie zmieni, to jeszcze kilka tygodni takiej działalności i będzie bardzo ciężko na rynku. Kierowanie się pomocą doraźną ukierunkowaną na zasadzie PKD jest kłopotliwe, bo niektórych pomoc może nie dotyczyć jak w przypadku firm pana Piotra czy pana Adama, bo stworzyli za dużo miejsc pracy i teraz pomoc im się nie należy, bo mają za duże firmy. To jest absurdalne – ocenił.

Czytaj również: #HorecaTrendsTalks: Quo vadis, polska gastronomio? (relacja + zdjęcia)

Etno Cafe: Mitem jest to, że 18 maja otwarto gastronomię i wszystko zaczęło działać