Partnerzy portalu
Jak ozdobić koktajl - radzą barmani biorący udział w World Class Cocktail Festival O tym, jak przygotować efektowne dekoracje i czym właściwie jest garnirowanie mówią barmani z koktajlbarów biorących udział w piątej edycji World Class Cocktail Festival. Fot. Materiały prasowe

Jak ozdobić koktajl - radzą barmani biorący udział w World Class Cocktail Festival

Autor: Oprac. KG Data: 08 września 2022 12:10

O tym, czym jest garnirowanie i jak przygotować efektowne dekoracje mówią barmani z koktajlbarów biorących udział w piątej edycji World Class Cocktail Festival.

  • Garnirowanie to sztuka dekorowania koktajli
  • Koktajle można ozdabiać owocowymi szpatułkami, skórkami cytrusów, liśćmi ziół, pudrem czy jadalną farbą 
  • Dekorowanie sprawia nawet proste kompozycje prezentują się spektakularnie i zachwycają swoim wyjątkowym smakiem

Zwykle garnirowanie sprowadza się do dekorowania kompozycji koktajlowych przy użyciu świeżych lub kandyzowanych owoców, czy ziół (mięta, bazylia, rozmaryn). Garnish jednak nie jest jedyną formą ozdabiania koktajli. Inną, równie popularną techniką jest tzw. crustowanie - czytamy w komunikacie prasowym. Polega ono na zanurzeniu krawędzi kieliszka najpierw w soku (np. z cytryny), a następnie w cukrze lub soli, co daje efekt szronu.

Według Dawida Pytkowskiego z El Koktel, crusta należy do prostych garnishy i jest spotykana najczęściej w klasycznych koktajlach.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

- Aktualnie jest zastępowana przez różnego rodzaju pudry smakowe. Ich rola polega nie tylko na tym żeby dosładzać lub dodawać słoności do koktajlu, ale także dodawać dodatkowy aromat - mówi Dawid Pytkowski. 

Garnisz nie może zdominować koktajlu

Mateusz Witkowski z Może Gin Chill zwraca uwagę, że garnisz, czyli dekoracja, która wieńczy każdy koktajl, odgrywa ważną rolę, jednak jego zdaniem nie może być elementem, który dominuje nad całością.

- Ludzie jedzą i kupują oczami, ale w tej kwestii jestem minimalistą i działam w myśl im mniej, tym więcej, ale to ‘’mniej’’ musi być przemyślane. Moimi ulubionymi dekoracjami są zioła i przyprawy, które wkomponowane w sam koktajl stają się jego elementem - zaznacza Mateusz Witkowski.

Z kolei Jakub Grabowy z Tłok Bar wskazuje, że w dekorowaniu stawiam na prostotę i delikatność. 

- Koktajle z pianką przyozdabiam np. angosturą lub ciemnym syropem i za pomocą końcówki łyżki barmańskiej tworzę na nich różne wzory. Ciekawym rozwiązaniem do koktajli podawanych w szkle szampanowym jest pianka lecytynowa jak i puder na bazie kwiatów czy też cytrusów posypywany bezpośrednio na szampanówkę - wyjaśnia. 

Michał Przywara z Rumbar podkreśla, że w garnirowaniu nie ma miejsca na przypadek. To musi być przemyślana kompozycja. 

- W naszym koktajlbarze garnirowanie, czy ogólnie cały pomysł na sposób podawania i serwowania  koktajli to istotny element przygotowania karty. Zależy nam, by prezentacja koktajlu była jego logicznym uzupełnieniem. Koktajl ma stanowić przemyślaną, spójną całość i opowiadać pewną historię, nie tylko wyglądem, zapachem, kolorem, smakiem, ale też swoja nazwą czy nawiązaniem do motywu przewodniego karty - zaznacza Michał Przywara.

World Class Cocktail Festival trwa do 18 września..jpeg

Co to jest WCCF?

World Class Cocktail Festival trwa do 18 września. Uczestniczące w piątej edycji Festiwalu koktajlbary i bary restauracyjne zapraszają do rezerwacji zestawu dwóch modnych koktajli na bazie luksusowych alkoholi z portfolio Diageo w promocyjnej cenie 35 zł. WCCF odbywa się w Krakowie, Poznaniu, Szczecinie, Trójmieście, Warszawie i Wrocławiu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz