Partnerzy portalu
Koncept Wiele Dobrego na Wilanowie nagrodzony w European Property Awards Autorami projektu są Maciej Kurkowski i Mariola Kawa z Five Cell. Zdjęcia: Yassen Hristov

Koncept Wiele Dobrego na Wilanowie nagrodzony w European Property Awards

Wiele Dobrego na warszawskim Wilanowie to koncept autorstwa pracowni Five Cell, który powstał jako połączenie współgrających ze sobą funkcji sklepu, bistro oraz kawiarni. Projekt został nagrodzony w międzynarodowym konkursie European Property Awards.

Autor: KG/horecatrends Data: 18 lutego 2022 13:25

Znakiem rozpoznawczym projektu Five Cell dla Wiele Dobrego w Wilanowie są podwieszane elementy inspirowane kształtem liścia z widocznym użyleniem i fakturą naturalnego forniru. Wśród nich znajdują się pomarańczowe akcenty w postaci kultowych lamp.

Rozproszone moduły, powycinane ze sklejki oprócz oddziaływania na zmysły pełnią ważną funkcję akustyczną, maskując przy okazji rozbudowaną wentylację. Liczne przeszklenia lokalu sprawią, że artystyczna instalacja jest widoczna z dalekiej odległości i przyciąga uwagę przechodniów Wilanowa niczym latarnia, zapraszając do środka - czytamy w komunikacie prasowym. 

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Zielone serce lokalu

Sercem całego konceptu jest majestatyczna, podświetlana lada z naturalnego kamienia o zielono-mlecznym kolorze. Mebel został umieszczony na wprost wejścia jako kluczowy element kompozycji głównej ściany. Ma prostą i oszczędną formę, po to, by skupić całą uwagę na naturalnej i niepowtarzalnej strukturze kamienia, obrazu stworzonego przez naturę. Zmienna barwa światła i regulowane natężenie pozwalają budować różny klimat wnętrza.

Strefę lady podkreślono poprzez użycie na jej plecach, ręcznie formowanych kafli o organicznym kształcie i szkliwionej powierzchni. Nad nimi umieszczono jasno-szarą kratkę, która oprócz półek i wieszaków ekspozycyjnych, pokazuje rozwieszane menu. Naprzeciwko głównej lady, w naturalnej wnęce zaprojektowano tapicerowaną kanapę, tworząc prywatny kącik, multiplikujący się w wąskim lustrze. Zwisające w donicach rośliny, umieszczone na przestrzennej kratce są naturalnym uzupełnieniem i odzwierciedleniem użytego wcześniej motywu.

Łazienka to przejście do innego świata

W sąsiedztwie tej strefy zlokalizowano zaplecze socjalne dla pracowników oraz przebudowaną łazienkę dla gości. Łazienka to przejście do innego świata, przywołuje wspomnienia z dalekich rajskich podróży. Tropikalny klimat współtworzy roślinna tapeta, a iluzja optyczna budowana jest za pomocą wąskiego lustra na pełną wysokość, z ukrytym oświetleniem led. Całość założenia dopełnia umywalka w formie kamiennej misy i podwieszony blat.

Do lokalu przynależy również ogródek połączony z główną witryną i drzwiami wejściowymi. Wypełniony wysokimi palmami i bananowcami, stanowi letnią strefę wypoczynkową. Przy witrynie umieszczono strefę hokerową, w formie kamiennego parapetu, przylegającego do okna. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz