Partnerzy portalu
Lara Gessler i paragon z kawiarni na Kanarach: "W Warszawie to byłoby tanio" Lara Gessler opublikowała paragon z lokalu na Fuertaventura. Fot. Lara Gessler/Facebook

Lara Gessler i paragon z kawiarni na Kanarach: "W Warszawie to byłoby tanio"

Autor: Katarzyna Gubała Data: 11 stycznia 2022 20:05

Restauratorka Lara Gessler w relacji z pobytu na Wyspach Kanaryjskich opublikowała paragon z lokalu na Fuertaventura. Kwota na rachunku za cztery pozycje to 5,10 euro. ''W Warszawie byłoby to mega (niemożliwie) tanio za takie coś'' - napisała.

Na swoim koncie na Instagramie Lara Gessler, właścicielka kulinarnej Pracowni Lary oraz cukierni i restauracji Słodki Słony, relacjonuje swój pobyt na Wyspach Kanaryjskich.

Ceny w kawiarni na Wyspach Kanaryjskich

W relacjach odpowiada na różne pytania swoich obserwatorów - również te dotyczące cen.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

''Pytacie o ceny… Wiadomo, zależy od miejsca. To nie jest turystyczne miejsce, mimo że uliczka dość uczęszczana.
2 kawy z likierem - Carajillo (o kawach tu zrobię osobne story)
Churros
Czekolada
razem 5,10 euro
czyli około 23 zł
W Warszawie byłoby to mega (niemożliwie) tanio za takie coś'' - napisała na zdjęciu z paragonem z Cafeteria Churreria El Refufgio w Morro Jable na Fuertaventura.

Lara Gessler wyjaśnia, że churros to charakterystyczny dla Hiszpanii, Portugalii I ich kolonii oraz Meksyku przysmak. Są to smażone w głębokim tłuszczu ''ciastka'' w kształcie pałeczek lub pętelek zrobione z ciasta parzonego. Wyciska się je z rękawa cukierniczego. Samo ciasto zwykle nie jest słodkie. Obtacza się je później w cukrze/cukrze z cynamonem lub macza w czekoladzie.

Gofio escaldado warto zamówić jako jedno z kilku dań do podziału

Restauratorka na Wyspach Kanaryjskich odkryła też gofio escaldado. Jak wyjaśnia Lara Gessler, gofio to to rodzaj prażonych mielonych na mączkę ziaren kukurydzy lub pszenicy. Były one podstawą diety rdzennych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Nadal robi się z gofio wiele dań. Najpopularniejsza jest gofio escaldado, czyli gofio parzone. Mączkę sparza się wywarem z ryb i lub owoców morza. Ma konsystencje puree, gęstej grochówki czy kaszy manny.

''W smaku wciągające i intensywne. Dobrze wziąć jako jedno z kilku dań do podziału. Zwykle podawane jest czerwoną cebulą w prostej zalewie octowej'' - pisze Lara Gessler.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz