Partnerzy portalu
Lara Gessler i paragon z kawiarni na Kanarach: "W Warszawie to byłoby tanio" Lara Gessler opublikowała paragon z lokalu na Fuertaventura. Fot. Lara Gessler/Facebook

Lara Gessler i paragon z kawiarni na Kanarach: "W Warszawie to byłoby tanio"

Restauratorka Lara Gessler w relacji z pobytu na Wyspach Kanaryjskich opublikowała paragon z lokalu na Fuertaventura. Kwota na rachunku za cztery pozycje to 5,10 euro. ''W Warszawie byłoby to mega (niemożliwie) tanio za takie coś'' - napisała.

Autor: Katarzyna Gubała Data: 11 stycznia 2022 20:05

Na swoim koncie na Instagramie Lara Gessler, właścicielka kulinarnej Pracowni Lary oraz cukierni i restauracji Słodki Słony, relacjonuje swój pobyt na Wyspach Kanaryjskich.

Ceny w kawiarni na Wyspach Kanaryjskich

W relacjach odpowiada na różne pytania swoich obserwatorów - również te dotyczące cen.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

''Pytacie o ceny… Wiadomo, zależy od miejsca. To nie jest turystyczne miejsce, mimo że uliczka dość uczęszczana.
2 kawy z likierem - Carajillo (o kawach tu zrobię osobne story)
Churros
Czekolada
razem 5,10 euro
czyli około 23 zł
W Warszawie byłoby to mega (niemożliwie) tanio za takie coś'' - napisała na zdjęciu z paragonem z Cafeteria Churreria El Refufgio w Morro Jable na Fuertaventura.

Lara Gessler wyjaśnia, że churros to charakterystyczny dla Hiszpanii, Portugalii I ich kolonii oraz Meksyku przysmak. Są to smażone w głębokim tłuszczu ''ciastka'' w kształcie pałeczek lub pętelek zrobione z ciasta parzonego. Wyciska się je z rękawa cukierniczego. Samo ciasto zwykle nie jest słodkie. Obtacza się je później w cukrze/cukrze z cynamonem lub macza w czekoladzie.

Gofio escaldado warto zamówić jako jedno z kilku dań do podziału

Restauratorka na Wyspach Kanaryjskich odkryła też gofio escaldado. Jak wyjaśnia Lara Gessler, gofio to to rodzaj prażonych mielonych na mączkę ziaren kukurydzy lub pszenicy. Były one podstawą diety rdzennych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Nadal robi się z gofio wiele dań. Najpopularniejsza jest gofio escaldado, czyli gofio parzone. Mączkę sparza się wywarem z ryb i lub owoców morza. Ma konsystencje puree, gęstej grochówki czy kaszy manny.

''W smaku wciągające i intensywne. Dobrze wziąć jako jedno z kilku dań do podziału. Zwykle podawane jest czerwoną cebulą w prostej zalewie octowej'' - pisze Lara Gessler.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.