×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Lody Bałtyckie: VAT 0 proc. największym zagrożeniem dla gastronomii
Zdaniem założyciela marki Lody Bałtyckie, zerowy VAT na żywność pogrąża całą branżę gastronomiczną; fot. mat.pras.

Lody Bałtyckie: VAT 0 proc. największym zagrożeniem dla gastronomii

Autor: Paulina Piwowarek Data: 04 stycznia 2023 09:45 | Aktualizacja: 04 stycznia 2023 10:23

- Największym zagrożeniem dla naszej działalności była i jest zmiana w stawkach VAT na żywność i zerowy VAT. To pogrąża całą branżę gastronomiczną w Polsce – mówi Michał Rybicki, założyciel lodziarni Lody Bałtyckie z Jastarni.

Lody Bałtyckie z ogólnopolskiej wysyłce

- Lody Bałtyckie to wyjątkowy produkt. Produkujemy je sami, od podstaw, bez użycia półproduktów – niewiele firm w Polsce tak robi. To lody kraftowe. Docenili to klienci z całej Polski, którzy odwiedzają nasze lodziarnie w Jastarni w sezonie letnim. Chcemy się rozwijać i dostarczać im lody przez cały rok, nie tylko na wakacjach – tłumaczy w rozmowie z portalspozywczy.pl, Michał Rybicki, założyciel marki.

- Chcemy być blisko klientów, więc zdecydowaliśmy się na e-sklep i wysyłki lodów za pośrednictwem firm kurierskich na terenie całej Polski. Nasze doświadczenia pokazują, że kto raz zamówi Lody Bałtyckie, robi to później ponownie – przyznaje Michał Rybicki. Zapewnia, że produkty trafiają do odbiorców bez uszczerbku na jakości.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Jakość Lodów Bałtyckich doceniła już m.in. Magda Grzebyk, autorka bloga Krytyka Kulinarna.

Czytaj: Lody pod same drzwi. Nadmorska lodziarnia stawia na e-sklep

Zerowy VAT zagrożeniem dla gastronomii

Ryzyko jest wpisane w działalność każdego przedsiębiorstwa.

- Naszą branżę dotyka wzrost cen energii elektrycznej czy paliw. W poprzednim roku borykaliśmy się także z gwałtownymi podwyżkami cen mąki do produkcji gofrów czy cukru. Ale największym zagrożeniem dla naszej działalności była i jest zmiana w stawkach VAT na żywność czy zerowy VAT. To pogrąża całą branżę gastronomiczną w Polsce – mówi Michał Rybicki.

O ile produkty gotowe w wysyłce firma sprzedajemy jako produkt spożywczy (0 proc. VAT), a o tyle lody w lokalach opodatkowane są 8-proc. stawką. Tego nie można sobie odliczyć, ponieważ półprodukty kupowane są bez VAT-u.

- To zabija naszą branżę – cierpią nie tylko lodziarnie, ale także pizzerie, restauracje, kawiarnie – dodaje.

W nowym roku życzymy sobie większej przewidywalności w prawie i dobrych nastrojów konsumenckich – podsumowuje Michał Rybicki.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz