Od lat w przede dniu tłustego czwartku nie milkną spory o najlepsze pączki w Warszawie. Kulinarni blogerzy wybierają swoich faworytów. Kto w tym roku jest na pączkowym "topie"?
Meryk z Miedzeszyna, Pracownia Cukiernicza "Zagoździński", Lukullus, Charlotte, Słodki Słony, Kukułka, Perełka - to tylko niektóre cukiernie, które co roku w okolicach tłustego czwartku są typowane jako najlepszy wytwórca pączków w Warszawie.
Krytycy, blogerzy kulinarni i prasa o tej tematyce prowadzi swoje rankingi. W tym roku swoje wybory ogłosiła już Basia Starecka, autorka bloga "Nakarmiona Starecka" i podcastu "Z pełnymi ustami". Do jury konkursu zaprosiła gości swojego słuchowiska: Sugarlady, Piotra Brusa Klepackiego i Rozkosznego.
Oto zwycięzcy:
1. Piekarnia Kromka
2. wegańskie pączki z cukierni BAJA
3. Piekarnia Być Może
- W tym roku z grubej rury, bo na ruszt wzięliśmy 40 pączków z 13 przybytków gastronomicznych - zdradził na swoim profilu w mediach społecznościowych Rozkoszny.
Szczegóły plebiscytu na Najlepszego Stołecznego Pączka 2023 zostaną opisane w czwartkowej "Gazecie Wyborczej".
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.