Partnerzy portalu
Owady jadalne na barze w Kaktusach. Jakie pasują do piwa, a jakie do mocnych alkoholi? Owady jadalne na barze w Kaktusy Koncept Kulinarny w Katowicach. Fot. Materiały prasowe

Owady jadalne na barze w Kaktusach. Jakie pasują do piwa, a jakie do mocnych alkoholi?

- Owady jadalne to zdrowa, ekologiczna przekąska, która wchodzi na europejskie rynki. Obecnie podajemy je jako przekąski na barze, ale kolejnym krokiem będzie wykorzystywanie mąki z tych owadów do produkowania deserów - mówi horecatrends.pl Łukasz Franczyk, kierownik gastronomii w Kaktusy Kato Koncept Kulinarny w Katowicach.

Autor: Katarzyna Gubała Data: 27 stycznia 2022 11:40

Łukasz Franczyk, który odpowiada za bar w Kaktusy Kato Koncept Kulinarny w hotelu Diament Plaza w Katowicach cytując producenta owadów jadalnych wyjaśnia nam, że mają one nawet 3 razy więcej białka na 100 g w porównaniu z drobiem, a hodowli wymaga znacznie mniej wody i miejsca, zużywa mniej CO2.

Owady jadalne dostępne na barze w Kaktusach to mączniki i świerszcze - w różnych smakach: z czosnkiem i ziołami prowansalskimi, maślanym ze słonym karmelem, serem i gałką muszkatołową czy sezamem i kminkiem. Są też mączniki i świerszcze o naturalnym smaku.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

- Owady jadalne są na barze alternatywą dla orzeszków. Przesypujemy ''robaczki'' do miseczki. Porcja to kilka gramów, ale owady są bardzo lekkie, więc jest co chrupać. Jest to produkt nowy na polskim rynku, więc barman musi go polecić, ale goście, gdy już spróbują są pozytywnie zaskoczeni, a niektórzy kupują je nawet na wynos - opowiada Łukasz Franczyk.

Czy spożywaniu owadów towarzyszy ekscytacja? 

- Niemal w każdym przypadku. Bywa, że zaczyna się od obrzydzenia, potem jest śmiech i wreszcie przekonanie się do spróbowania. Często zdarza się, że goście próbują jednego smaku, a potem zamawiają dwie, trzy kolejne porcje, żeby skosztować różnych smaków czy innego rodzaju owada - wyjaśnia szef baru w Kaktusach.

Tłumaczy też, że owady jadalne to przekąska, która pasuje do wszystkich rodzajów alkoholi, ale niektóre bardziej do piwa.

- Na przykład mączniki ze smakiem sera. Świerszcze z wędzoną cebulą i BBQ będą pasować bardziej do mocniejszych alkoholi. Z uwagi na naszą nazwę Kaktusy mamy firmowy cocktail ''Kaktusowy Szoł'' oparty na tequili oraz owocach opuncji - do niego też świetnie pasują owady jadalne - podsumowuje Łukasz Franczyk

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.