Aż 5 win z oferty Henkell Freixenet Polska skierowanej do branży HoReCa otrzymało w tym roku nagrody w konkursie „Wino na Medal”, zorganizowanym przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Złoty medal otrzymał słodki riesling Grünlack Spätlese.
Konkurs „Wino na Medal” ma ogromne znaczenie dla firm z branży winiarskiej, gdyż nagrody przyznają tu eksperci, czyli sommelierzy. Tegoroczny był 4. edycją tego prestiżowego plebiscytu. W tym roku - metodą tzw. degustacji w ciemno - oceniali oni 160 win w trzech kategoriach: wina spokojne, musujące oraz wzmacniane.
W tym roku uznanie sommelierów zdobyło 5 win z oferty firmy Henkell Freixenet Polska, dedykowanej branży HoReCa. Najcenniejszy, złoty medal otrzymał słodki riesling Grünlack Spätlese z winnicy Schloss Johannisberg - czytamy w komunikacie prasowym.
- To wino wyjątkowe - określa je Andrzej Strzelczyk, sommelier, członek jury. - Zapach bardzo rozłożysty, kompleksowy - począwszy od nut cytrusowych, jak limonka czy grapefruit, przez zielone jabłko, brzoskwinię i morelę, aż po owoce tropikalne, jak melon i ananas. Nie brakuje tu również potężnych pokładów krzemiennej mineralności, czy nawet - zaskakującej jak na młody rocznik - pojawiającej się nuty petrolu.
Wskazuje, że wina, które zasłużyły na złoty medal zawsze są w ustach wspaniale zbalansowane.
- Nie inaczej jest też tym razem, szczególnie jeśli chodzi o równowagę słodyczy z wyraźną, soczystą kwasowością tego wina. I co ważne - to wino trwa w ustach niemal tak długo, jak niejeden cognac. Wspaniałe wino z dużym potencjałem na przyszłość argumentował decyzję komisji konkursowej Andrzej Strzelczyk.
Nagrodzony riesling szczególnie polecany jest do serów z niebieską pleśnią, dań kuchni orientalnych, a także deserów.
Dwa inne wina z oferty firmy Henkell Freixenet Polska pochodzące niemieckiej posiadłości Schloss Johannisberg zostały wyróżnione brązowymi medalami - wytrawny riesling Bronzelack oraz półwytrawny riesling Gelblack Feinherb.
– Warto podkreślić, że wina ze Schloss Johannisberg nie są anonimowe – sama posiadłość cieszy się doskonałą reputacją, a wina w niej produkowane są bardzo wysoko oceniane przez światowej sławy krytyków winiarskich – tłumaczy Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w firmie Henkell Freixenet Polska.
Nagrody - brązowe medale - otrzymały także szampany: Gratien Champagne Brut Classic i Alfred Gratien Champagne Brut Rose.
- Nasze szampany są jeszcze mało znane, dlatego dużą radość sprawiło mi uznanie branży. Dopiero zaczynamy dystrybucję tych produktów na rynku restauracyjnym i cieszę się, że duże grono sommelierów i ekspertów wyraziło bardzo pozytywną opinię na temat naszych win - mówi Tomasz Potrzebowski.
Czytaj też Tomasz Kolecki: Polskie winiarstwo przeżyło boom popularności, gastronomia podchwyciła ten trend
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.