W 2019 r. nastąpi otwarcie pierwszego etapu Monopolis, wielofunkcyjnego kompleksu z rozwiniętą ofertą gastronomiczna, kulturalną i usługową. Wraz z tym wydarzeniem klientów przywita Piekarnia Łódź - nowy koncept Aleksandry Sowy, współwłaścicielki sieci Cukiernia Sowa.
Będzie to pierwszy z kilkunastu, planowanych na terenie inwestycji, lokali gastronomicznych oferujących gościom bardzo zróżnicowaną ofertę kulinarną.
Wcześniej Aleksandra Sowa otworzyła piekarnię w Bydgoszczy, która szybko zyskała popularność. Oprócz rozmaitych, niektórych nawet rzadko spotykanych, gatunków chleba, bułek, drożdżówek z sezonowymi owocami, czy domowych ciast, Piekarnia Łódź zaoferuje swoim gościom również dania lunchowe oparte na własnych wypiekach.
Deweloper Monopolis, prezentując projekt w maju ubiegłego roku, dokładnie określił profil inwestycji, która oprócz biurowej, ma stać się centrum kulturalno-rekreacyjnym z rozbudowaną i oryginalną ofertą kulinarną, skierowaną do mieszkańców i przyjezdnych, poszukujących inspirujących miejsc do spędzania wolnego czasu.
Monopol Wódczany, trzeci co do wielkości zespół fabryczny, po zakładach Karola Scheiblera i Izraela Poznańskiego, został zbudowany w 1902 r. i przez wiele lat stanowił ważny element rozwoju Łodzi. Dzięki poczynionym inwestycjom łódzki zakład był najnowocześniejszym w polskiej branży spirytusowej. W maju 2017 r. firma Virako przedstawiła plany rewitalizacji dawnych zakładów Monopolu Wódczanego i utworzenia wielofunkcyjnego kompleksu.
Nie przegap najważniejszych wiadomości