Wraz z rozwojem sceny gastronomicznej na mapach polskich miast pojawiają się nowe miejsca – w tym koktajl bary oferujące nie tylko klasyczne połączenia smakowe, ale i autorskie propozycje. Wśród klasyków – znanych i lubianych – swoje miejsce zajmują aperitify, czyli drinki serwowane na początku spotkania czy też przed posiłkiem na pobudzenie apetytu. Na pytanie, co stoi za sukcesem i popularnością aperitifu, odpowiadamy w kolejnym odcinku podcastów horecatrends.pl
Razem z Pauliną Gibki, Przemkiem Bocianem i Dawidem Pytkowskim – których łączy konkurs barmański i program edukacyjny KINLEY Mixology Club – porozmawiamy, dlaczego sięgamy po koktajle w stylu aperitivo, jak ten słynny włoski drink odnajduje się na naszym rodzimym stole oraz jaką rolę w koktajlowych propozycjach pełni gorycz. Zastanowimy się także nad tym, jak podejść do aperitifu w okresie jesienno-zimowym. Zapraszamy do odsłuchania rozmowy!
Podczas spotkania nasi goście podzielili się przepisami na jesienno-zimowe koktajle w stylu aperitivo – szczegóły ich przygotowania znajdziecie poniżej. Zachęcamy do przetestowania!
Grzaniec z hibiskusem i miodem (5 porcji)
– 100 ml ginu infuzowanego marchewką
– 500 ml KINLEY Tonic Water
– 1 g suszonego kopru włoskiego
– 10 g hibiskusa
– 50 g miodu
– szczypta soli
– plastry pomarańczy dla dekoracji
Wszystkie składniki (poza tonikiem) podgrzej w rondelku do zagotowania i utrzymaj na małym gazie przez 5 min. Zdejmij rondelek z gazu i dodaj tonik. Przelej grzaniec do kubków i przyozdób pomarańczą.
Koktajl marchewkowy
– 50 ml ginu o smaku marchewki
– 25 ml świeżego soku z cytryny
– 25 ml syropu z jabłka i czarnego pieprzu
– KINLEY Tonic Water jako dopełnienie
Gin o smaku marchewki
– 350 g tartej świeżej marchewki
– 700 ml ginu
Marchewkę zalej ginem i odstaw na 48 godzin. Odcedź i przelej do naczynia.
Syrop z jabłka i czarnego pieprzu
– 500 ml soku jabłkowego
– 500 g cukru
– 20 g miażdżonego czarnego pieprzu
Sok jabłkowy z pieprzem gotuj pod przykryciem 10 min. Dodaj cukier i podgrzej pod przykryciem jeszcze przez 5 min. Odcedź.
Wszystkie składniki wlej do szkła wypełnionego lodem. Wymieszaj i udekoruj suszonym plasterkiem jabłka.
Koktajl z pigwą
– 50 ml wódki o smaku pigwy
– 25 ml syropu miodowo-kurkumowego
– 25 ml soku z cytryny
– KINLEY Bitter Lemon jako dopełnienie
Wódka o smaku pigwy
– 350 g drobno pokrojonej pigwy
– 700 ml wódki
Pigwę zalej wódką i odstaw na 48 godzin. Odcedź i przelej do naczynia.
Syrop miodowo-kurkumowy
– 200 ml wody
– 20 g pokrojonej kurkumy
– 400 g miodu
Gotuj kurkumę pod przykryciem przez 15 min. Odczekaj do ostygnięcia. Odcedź i połącz z miodem.
Wszystkie składniki wlej do szkła wypełnionego lodem i dopełnij tonikiem. Wymieszaj i udekoruj skórką z cytryny.
Kordiał imbirowy
– 100 ml tłoczonego soku z imbiru
– 200 ml soku z limonki
– 300 g cukru
– kilka ziaren kardamonu
– 40 ml whiskey
– KINLEY Tonic Water jako dopełnienie
– plastry pomarańczy dla dekoracji
Podgrzej wszystkie składniki w rondelku aż do rozpuszczenia cukru. Powstały pikantny kordiał połącz w wysokiej szklance wypełnionej lodem w proporcji 1:1 z delikatnie dymną whiskey. Uzupełnij tonikiem oraz udekoruj plasterkiem pomarańczy.
Materiał powstał w ramach współpracy z marką Kinley.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.