×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Podcast Horecatrends.pl: czym jest aperitif i za co ludzie kochają ten włoski drink?
Z Pauliną Gibki, Przemkiem Bocianem i Dawidem Pytkowskim, których łączy konkurs barmański i program edukacyjny KINLEY Mixology Club, rozmawiamy o tym, dlaczego sięgamy po koktajle w stylu aperitivo. / fot. MB

Podcast Horecatrends.pl: czym jest aperitif i za co ludzie kochają ten włoski drink?

Autor: Jakub Szymanek / Materiał powstał w ramach współpracy z marką Kinley Data: 30 grudnia 2022 10:00 | Aktualizacja: 23 stycznia 2023 12:46

Wraz z rozwojem sceny gastronomicznej na mapach polskich miast pojawiają się nowe miejsca – w tym koktajl bary oferujące nie tylko klasyczne połączenia smakowe, ale i autorskie propozycje. Wśród klasyków – znanych i lubianych – swoje miejsce zajmują aperitify, czyli drinki serwowane na początku spotkania czy też przed posiłkiem na pobudzenie apetytu. Na pytanie, co stoi za sukcesem i popularnością aperitifu, odpowiadamy w kolejnym odcinku podcastów horecatrends.pl

Razem z Pauliną Gibki, Przemkiem Bocianem i Dawidem Pytkowskim – których łączy konkurs barmański i program edukacyjny KINLEY Mixology Club – porozmawiamy, dlaczego sięgamy po koktajle w stylu aperitivo, jak ten słynny włoski drink odnajduje się na naszym rodzimym stole oraz jaką rolę w koktajlowych propozycjach pełni gorycz. Zastanowimy się także nad tym, jak podejść do aperitifu w okresie jesienno-zimowym. Zapraszamy do odsłuchania rozmowy!

 

Podczas spotkania nasi goście podzielili się przepisami na jesienno-zimowe koktajle w stylu aperitivo – szczegóły ich przygotowania znajdziecie poniżej. Zachęcamy do przetestowania!

Grzaniec z hibiskusem i miodem (5 porcji)

– 100 ml ginu infuzowanego marchewką

– 500 ml KINLEY Tonic Water

– 1 g suszonego kopru włoskiego

– 10 g hibiskusa

– 50 g miodu

– szczypta soli

– plastry pomarańczy dla dekoracji

Wszystkie składniki (poza tonikiem) podgrzej w rondelku do zagotowania i utrzymaj na małym gazie przez 5 min. Zdejmij rondelek z gazu i dodaj tonik. Przelej grzaniec do kubków i przyozdób pomarańczą.

Koktajl marchewkowy

– 50 ml ginu o smaku marchewki

– 25 ml świeżego soku z cytryny

– 25 ml syropu z jabłka i czarnego pieprzu

– KINLEY Tonic Water jako dopełnienie

Gin o smaku marchewki

– 350 g tartej świeżej marchewki

– 700 ml ginu

Marchewkę zalej ginem i odstaw na 48 godzin. Odcedź i przelej do naczynia.

Syrop z jabłka i czarnego pieprzu

– 500 ml soku jabłkowego

– 500 g cukru

– 20 g miażdżonego czarnego pieprzu

Sok jabłkowy z pieprzem gotuj pod przykryciem 10 min. Dodaj cukier i podgrzej pod przykryciem jeszcze przez 5 min. Odcedź.

Wszystkie składniki wlej do szkła wypełnionego lodem. Wymieszaj i udekoruj suszonym plasterkiem jabłka.

Koktajl z pigwą

– 50 ml wódki o smaku pigwy

– 25 ml syropu miodowo-kurkumowego

– 25 ml soku z cytryny

– KINLEY Bitter Lemon jako dopełnienie

Wódka o smaku pigwy

– 350 g drobno pokrojonej pigwy

– 700 ml wódki

Pigwę zalej wódką i odstaw na 48 godzin. Odcedź i przelej do naczynia.

Syrop miodowo-kurkumowy

– 200 ml wody

– 20 g pokrojonej kurkumy

– 400 g miodu

Gotuj kurkumę pod przykryciem przez 15 min. Odczekaj do ostygnięcia. Odcedź i połącz z miodem.

Wszystkie składniki wlej do szkła wypełnionego lodem i dopełnij tonikiem. Wymieszaj i udekoruj skórką z cytryny.

Kordiał imbirowy

– 100 ml tłoczonego soku z imbiru

– 200 ml soku z limonki

– 300 g cukru

– kilka ziaren kardamonu

– 40 ml whiskey

– KINLEY Tonic Water jako dopełnienie

– plastry pomarańczy dla dekoracji

Podgrzej wszystkie składniki w rondelku aż do rozpuszczenia cukru. Powstały pikantny kordiał połącz w wysokiej szklance wypełnionej lodem w proporcji 1:1 z delikatnie dymną whiskey. Uzupełnij tonikiem oraz udekoruj plasterkiem pomarańczy.

Materiał powstał w ramach współpracy z marką Kinley.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz