Partnerzy portalu
Polski barman w międzynarodowym konkursie sherry

Polski barman w międzynarodowym konkursie sherry

Maciej Mazur przeszedł do drugiego etapu „Tío Pepe 1on1 virtual bartender’s challenge”, czyli międzynarodowego konkursu kreacji koktajli bazujących na Tío Pepe i innych sherry hiszpańskiej firmy González Byass! To pierwszy raz, gdy w zawodach startuje barman z Polski.

Autor: horecatrends.pl/informacja prasowa Data: 14 kwietnia 2021 13:29

Konkurs wystartował 23 marca br. Do pojedynków w pierwszej rundzie stanęło 24 przedstawicieli różnych krajów. 12 już odpadło. Aby dostać się do finału, trzeba jeszcze wygrać w kolejnych dwóch rundach. Finał zaplanowano na 16 czerwca br. 

Zaproszenie do konkursu oznacza wstąpienie do ekskluzywnego klubu. Nie można się do niego zgłosić czy wygrać eliminacji. To komisja z Andaluzji dokonuje wyboru kandydatów i zaprasza ich do Hiszpanii.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Reprezentant Polski – Maciej „Bobas” Mazur – ma 27 lat. Jest absolwentem zarządzania o specjalizacji „gospodarka nieruchomościami”. Za barem – tylko na chwilę – stanął sześć lat temu, okazało się jednak, że to jego powołanie. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie. Na początku pracował w rodzinnym Świnoujściu, następnie w Poznaniu i Krakowie. W 2020 roku Maciej otworzył w Krakowie swój cocktail bar o nazwie TAG. przy ulicy Podwale 7. W tym samym budynku mieści się prowadzona przez niego szkoła barmańska TAG.School. Maciej Mazur to posiadacz tytułu polskiego Barmana Roku (World Class Poland 2019) oraz finalista World Class Competition z Glasgow (2019), gdzie zdobył 15. miejsce wśród 60. najlepszych barmanów świata.

Jak mówi, z sherry pracuje bardzo często. – Mocną stroną tego trunku jest aspekt nowości. Dziś klient poszukuje nieznanych doznań, ciekawostek, historii. Sherry daje nam niewyczerpane możliwości w tym zakresie – twierdzi Maciej Mazur. Jak zauważa nasz reprezentant, w ostatnich latach na całym świecie zmienia się funkcja baru – przychodzimy do niego po ciekawe doznania smakowe, a nie żeby się napić.

Podczas konkursu dojdzie łącznie do 101 bitew barmanów „jeden na jednego”. Na każdym etapie barman otrzyma mini wyzwania oraz zaprezentuje swoje przepisy na koktajle z sherry. Jeśli uczestnikom się powiedzie, przejdą do następnej rundy. Na etapach pucharowych decyzja o tym, kto awansuje do konkursu, zostanie podjęta przez obserwujących @tiopepewine na Instagramie i zespół kibiców każdego zawodnika. Czasowe okienko do głosowania będzie otwarte przez 24 godziny.

Finaliści, wyłonieni z trzech różnych krajów, przejdą do finału. Ich ostatecznym wyzwaniem będzie stworzenie własnego, unikalnego przepisu na wysokiej jakości, wstępnie butelkowany koktajl, który zostanie anonimowo wysłany do sędziów, aby spróbowali „na ślepo” i wyłonili zwycięzcę. Kryteriami, które zadecydują o zwycięskim koktajlu, będą m.in. równowaga smaku w tworzonych koktajlach, a także kreatywność samych uczestników.  

6 kwietnia br., w pierwszej rundzie, Maciej Mazur pokonał Duńczyka - Sebastiana Krunderupa i wraz z 11 innymi zawodnikami awansował do drugiej rundy konkursu.

Kolejnym przeciwnikiem Polaka będzie Niemiec - Tim Mayer. Pojedynek odbędzie się 23 kwietnia br. o godzinie 17.00.

Druga runda imprezy nosi nazwę „Sherry not Cherry”. Każdy z 12 barmanów będzie miał za zadanie przygotować infusion przy użyciu dowolnego typu sherry oraz stworzyć oryginalny przepis na koktajl.

Oprócz wyzwania koktajlowego, uczestnicy zmierzą się ze sobą w wyzwaniu barmańskim, podczas którego pod presją czasu będą musieli wyrzeźbić idealną kulę z kostki lodu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.