×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Ranking kawiarni sieciowych pod względem oferty wegańskiej
fot. shutterstock

Ranking kawiarni sieciowych pod względem oferty wegańskiej

Autor: Anna Wrona/horecatrends.pl Opublikowano: 20 września 2018 10:53 | Zaktualizowano: 20 września 2018 10:59

Dieta roślinna przestaje być niszowa. Mimo to wielu osobom latte na mleku sojowym wciąż kojarzy się z kaprysem wielkomiejskiego hipstera. Roślinnie Jemy zbadało pod tym kątem ofertę kawiarni sieciowych.

Roślinnie Jemy przebadało 15 kawiarni sieciowych, biorąc pod uwagę dostępność roślinnych alternatyw mleka, 100% roślinnych przekąsek oraz komunikację o dostępności wegańskich produktów/ mlek.

Z wynikiem bardzo dobrym, powyżej 10 punktów uplasowały się 4 kawiarnie: Green Caffe Nero (16 ptk), Starbucks (14,5 pkt), Etno Cafe  (13,8 pkt) oraz Gorąco Polecam (13,7 pkt). To zdecydowani liderzy rankingu Roślinnie Jemy.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Kawiarnie z wynikiem od 5 do 10 punktów to Columbus Coffee (7,2 pkt), Nakielny (7  pkt), Costa Coffee (5,5 pkt). Określono je mianem “budzących się”. Kawiarnie te, zdaniem Roślinnie Jemy dopiero orientują się - najpewniej obserwując konkurencję - że opcje roślinne nie są dłużej fanaberią garstki konsumentów, ale wyborem sporej grupy osób, dlatego starają się “gonić” zmiany, ale nie zawsze w przemyślany sposób.

Wśród kawiarni, które zdobyły mniej niż 5 punktów znalazły się Tchibo (1 pkt) czy McCafe (0 pkt).

W raporcie zauważono dwa rodzaje strategii sprzedażowej w zakresie mlek roślinnych. I tak w Green Caffe Nero i  w Starbucks we wszystkich kawiarniach bez dodatkowej opłaty dostępne jest mleko sojowe, natomiast inne mleka (np. kokosowe, migdałowe) są dostępne za dodatkową opłatą.

Wiele kawiarni oferuje klientom minimum dwa, czasem nawet 3 rodzaje mlek roślinnych (zawsze sojowe, dodatkowo migdałowe, kokosowe lub owsiane). Jednak nie we wszystkich sieciach kawiarni roślinne opcje są zawsze darmowe:

- Rozumiemy, że inne mleka roślinne dostępne na rynku (migdałowe, kokosowe, owsiane) są wciąż droższe w porównaniu z szeroko dostępnym i tańszym w produkcji mlekiem sojowym. Również konsumenci częściej sięgają po mleko sojowe niż inne rodzaje. Na przykładzie Starbucksa i Green Coffee Nero dowiedzieliśmy się, że mleka dodatkowo płatne nie cieszą się aż tak dużym zainteresowaniem u klientów. Jeśli mają do wyboru darmowe mleko sojowe lub dodatkowo płatne mleko owsiane czy kokosowe, zazwyczaj wybiorą opcję bezpłatną. Dlatego rekomendujemy, aby ograniczyć dostępność mlek roślinnych w kawiarniach do dwóch (sojowe + migdałowe/owsiane/kokosowe), także z uwagi na nietolerancję dla produktów z soi u pewnej grupy konsumentów. Jednocześnie zalecamy odejście od modelu dodatkowo płatnego mleka roślinnego, dzięki czemu zainteresowanie klientów pozostałymi dostępnymi opcjami będzie równie duże jak w przypadku mleka sojowego - zaznacza Roślinnie Jemy.

Niemal żadna z kawiarni wziętych pod uwagę w rankingu nie promuje roślinnych mlek, przekąsek, czy deserów ani na swoich profilach w mediach społecznościowych (Facebook, Instagram), ani w fizycznej przestrzeni lokali. Nie robią tego zbyt często nawet liderzy rankingu.

O ile mleka roślinne powoli zaczynają być standardem w kawiarniach prowadzących w rankingu, o tyle w 100% roślinne przekąski i słodycze (bez dodatku mleka krowiego, jaj, śmietany, masła, twarogu, sera, żelatyny), to dopiero “wschodzący” w większości kawiarni obszar.

Zapotrzebowanie na kanapki i ciasta wegańskie dobrze wyczuło Green Caffe Nero i Starbucks. W pierwszej z sieci już minimum od roku można kupić kanapki z hummusem (pasta kanapkowa z ciecierzycy) lub baba ghanoush (pasta kanapkowa z bakłażana). Starbucks z kolei wprowadza pilotaż wegańskiej szarlotki(dostępna w wybranych kawiarniach sieci), a także 100% roślinnego lunchboxu. Green Caffe Nero eksperymentuje z wegańskim sernikiem (zamiast twarogu, głównym składnikiem ciasta jest tofu - “serek” z soi).

Inne kawiarnie zaczynają wprowadzać roślinne słodycze i przekąski. Niewątpliwie największą różnorodność co do roślinnych ciast, oferuje Etno Cafe. Można tu kupić 100% roślinne bajgle, sałatkę z kaszy kuskus i warzyw, a na słodko - wegańskie tarty, ciasto marchewkowe, pudding chia.

Ciekawym przypadkiem, który warto wyróżnić, jest sieć kawiarnio-piekarni Gorąco Polecam. Choć roślinne opcje przekąsek i deserów nie są jeszcze dostępne we wszystkich lokalizacjach sieci, to pojawiają się tam bardzo ciekawe propozycje: jaglanka z pieczonym jabłkiem lub pomarańczą, wrapy i kanapki z hummusem, sałatka z kaszą jaglaną.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz