Partnerzy portalu
Ranking kawiarni sieciowych pod względem oferty wegańskiej fot. shutterstock

Ranking kawiarni sieciowych pod względem oferty wegańskiej

Dieta roślinna przestaje być niszowa. Mimo to wielu osobom latte na mleku sojowym wciąż kojarzy się z kaprysem wielkomiejskiego hipstera. Roślinnie Jemy zbadało pod tym kątem ofertę kawiarni sieciowych.

Autor: Anna Wrona/horecatrends.pl Data: 20 września 2018 10:59

Roślinnie Jemy przebadało 15 kawiarni sieciowych, biorąc pod uwagę dostępność roślinnych alternatyw mleka, 100% roślinnych przekąsek oraz komunikację o dostępności wegańskich produktów/ mlek.

Z wynikiem bardzo dobrym, powyżej 10 punktów uplasowały się 4 kawiarnie: Green Caffe Nero (16 ptk), Starbucks (14,5 pkt), Etno Cafe  (13,8 pkt) oraz Gorąco Polecam (13,7 pkt). To zdecydowani liderzy rankingu Roślinnie Jemy.

Kawiarnie z wynikiem od 5 do 10 punktów to Columbus Coffee (7,2 pkt), Nakielny (7  pkt), Costa Coffee (5,5 pkt). Określono je mianem “budzących się”. Kawiarnie te, zdaniem Roślinnie Jemy dopiero orientują się - najpewniej obserwując konkurencję - że opcje roślinne nie są dłużej fanaberią garstki konsumentów, ale wyborem sporej grupy osób, dlatego starają się “gonić” zmiany, ale nie zawsze w przemyślany sposób.

Wśród kawiarni, które zdobyły mniej niż 5 punktów znalazły się Tchibo (1 pkt) czy McCafe (0 pkt).

W raporcie zauważono dwa rodzaje strategii sprzedażowej w zakresie mlek roślinnych. I tak w Green Caffe Nero i  w Starbucks we wszystkich kawiarniach bez dodatkowej opłaty dostępne jest mleko sojowe, natomiast inne mleka (np. kokosowe, migdałowe) są dostępne za dodatkową opłatą.

Wiele kawiarni oferuje klientom minimum dwa, czasem nawet 3 rodzaje mlek roślinnych (zawsze sojowe, dodatkowo migdałowe, kokosowe lub owsiane). Jednak nie we wszystkich sieciach kawiarni roślinne opcje są zawsze darmowe:

- Rozumiemy, że inne mleka roślinne dostępne na rynku (migdałowe, kokosowe, owsiane) są wciąż droższe w porównaniu z szeroko dostępnym i tańszym w produkcji mlekiem sojowym. Również konsumenci częściej sięgają po mleko sojowe niż inne rodzaje. Na przykładzie Starbucksa i Green Coffee Nero dowiedzieliśmy się, że mleka dodatkowo płatne nie cieszą się aż tak dużym zainteresowaniem u klientów. Jeśli mają do wyboru darmowe mleko sojowe lub dodatkowo płatne mleko owsiane czy kokosowe, zazwyczaj wybiorą opcję bezpłatną. Dlatego rekomendujemy, aby ograniczyć dostępność mlek roślinnych w kawiarniach do dwóch (sojowe + migdałowe/owsiane/kokosowe), także z uwagi na nietolerancję dla produktów z soi u pewnej grupy konsumentów. Jednocześnie zalecamy odejście od modelu dodatkowo płatnego mleka roślinnego, dzięki czemu zainteresowanie klientów pozostałymi dostępnymi opcjami będzie równie duże jak w przypadku mleka sojowego - zaznacza Roślinnie Jemy.

Niemal żadna z kawiarni wziętych pod uwagę w rankingu nie promuje roślinnych mlek, przekąsek, czy deserów ani na swoich profilach w mediach społecznościowych (Facebook, Instagram), ani w fizycznej przestrzeni lokali. Nie robią tego zbyt często nawet liderzy rankingu.

O ile mleka roślinne powoli zaczynają być standardem w kawiarniach prowadzących w rankingu, o tyle w 100% roślinne przekąski i słodycze (bez dodatku mleka krowiego, jaj, śmietany, masła, twarogu, sera, żelatyny), to dopiero “wschodzący” w większości kawiarni obszar.

Zapotrzebowanie na kanapki i ciasta wegańskie dobrze wyczuło Green Caffe Nero i Starbucks. W pierwszej z sieci już minimum od roku można kupić kanapki z hummusem (pasta kanapkowa z ciecierzycy) lub baba ghanoush (pasta kanapkowa z bakłażana). Starbucks z kolei wprowadza pilotaż wegańskiej szarlotki(dostępna w wybranych kawiarniach sieci), a także 100% roślinnego lunchboxu. Green Caffe Nero eksperymentuje z wegańskim sernikiem (zamiast twarogu, głównym składnikiem ciasta jest tofu - “serek” z soi).

Inne kawiarnie zaczynają wprowadzać roślinne słodycze i przekąski. Niewątpliwie największą różnorodność co do roślinnych ciast, oferuje Etno Cafe. Można tu kupić 100% roślinne bajgle, sałatkę z kaszy kuskus i warzyw, a na słodko - wegańskie tarty, ciasto marchewkowe, pudding chia.

Ciekawym przypadkiem, który warto wyróżnić, jest sieć kawiarnio-piekarni Gorąco Polecam. Choć roślinne opcje przekąsek i deserów nie są jeszcze dostępne we wszystkich lokalizacjach sieci, to pojawiają się tam bardzo ciekawe propozycje: jaglanka z pieczonym jabłkiem lub pomarańczą, wrapy i kanapki z hummusem, sałatka z kaszą jaglaną.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.