Słodki KAFEJ, drugi lokal właścicieli Kafeja w Katowicach otwarty. W witrynach lądują minitarty, bezy, cruffiny i rogale z ciasta półfrancuskiego oraz praliny. Wszystko tworzone od podstaw na miejscu.
W pełnym wyzwań dla gastronomii czasie, cukiernicze koncepty odważnie realizują swoje marzenia. DESEO Patisserie & Chocolaterie ma plany ekspansji za granicę, ale otworzy również kolejne lokale w Polsce. Lukullus wydaje 500-stronnicowy podręcznik cukierniczy ''Nowe ciastkarstwo''.
Kalina i Szymon Korusowie, którzy od 7 lat prowadzą w Katowicach ''Kafej'' - lokal ze śniadaniami, coffee speciality i własnymi wypiekami - zdecydowali się na stworzenie w sercu miasta przy ul. 3 Maja ''Słodkiego KAFEJA'', który skoncentrowany jest na wypiekach i pralinach.
''Słodki Kafej'' otworzył się 10 września br. Lokal składa się z części sprzedażowej z ladą, witrynami i kilkunastoma miejscami siedzącymi. Druga część, niewidoczna dla gości to pracownia cukiernicza, w której powstają wypieki i praliny.
Wnętrze ''Słodkiego KAFEJA'' stylizowane jest na ''Alicję w Krainie Czarów''. Przyczynkiem do wyboru takiego stylu była przebojowa sesja produktowa, jaką Kafej zrealizował na Wielkanoc 2021.
Marzenia właścicieli lokalu o tym, by nie była to jednak ''dziecięca, bajkowa Alicja w Krainie Czarów'' a ''dorosły'' projekt, oddający psychodeliczny klimat podwieczorku u Szalonego Kapelusznika'' - zrealizowała Pracownia Architektoniczna bro.Kat z Katowic.
W witrynach ''Słodkiego KAFEJA'' można znaleźć - znane już gościom Kafeja - desery sztukowe, czyli minitarty oraz blondie i brownie, ptysie, bezy czy słynny sernik baskijski.
Kalina Korus, współwłaścicielka lokalu oraz kreatorka menu i słodkości Kafeja, która sama też pracuje w swojej pracowni cukierniczej w ''Słodkim...' realizuje swoje zamiłowanie do wypieków z ciasta półfrancuskiego. Do witryn prosto z pracowni trafiają świeże i pachnące cruffiny - połączenia croissanta i muffina, rogale oraz pain au chocolat.
''Kafej'' słynie ze śniadań, dlatego padało wiele pytań, czy znajdą się one również w menu ''Słodkiego KAFEJA''. Właściciele lokalu postanowili się jednak skoncentrować na słodkich wypiekach. Stąd w ''Słodkim...'' można zjeść tylko jedno śniadanie - Śniadanie Francuskie, które składa się z dwóch croissantów, białej czekolady i musu malinowego.
''Kafej'' wyrósł na coffee speciality, więc i w ''Słodkim KAFEJU'' można napić się dobrej kawy. Oprócz klasycznych kaw na gości czekają tu Tonic Espresso czy Apple Cold Brew - kawa macerowana na zimno na tłoczonym soku jabłkowym.
W pracowni ''Słodkiego KAFEJA'' powstają również amerykańskie cookie i...
... ręcznie robione praliny. To one obok wypieków z ciasta francuskiego są dumą ''Słodkiego...''.
''Słodki KAFEJ'' sporo uwagi poświęcił też zabawnym niespodziankom dla klientów. Oprócz elementów wyposażenia - karuzeli czy rur z gumami do żucia, które służą pomiarowi poziomu szczęścia - dostępna jest również zdrapka za 10 zł, która zawsze przynosi nagrodę: kawę, ciastko cookie lub box ze słodkościami.
Sporo uwagi poświęcono również opakowaniom na wypieki i praliny. Najdroższe pudełko, które kosztuje 30 zł zawiera w sobie... no właśnie, niech to będzie niespodzianką.
Na koniec łazienka w ''Słodkim KAFEJU''. I ona ma magiczną atmosferę, a zaskoczenia bynajmniej nie kończą się na neonie w kształcie klucza-logo lokalu...
Lokal jest czynny od wtorku do niedzieli w godz. 10-18.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.