×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Stacje Shell wprowadzają nowy format kawiarni premium
Na stacji Shell wprowadzono liczne nowości technologiczne takie jak automatyczna herbaciarka do herbaty premium czy cyfrowy cennik LCD; fot. mat. pras.

Stacje Shell wprowadzają nowy format kawiarni premium

Autor: Anna Wrona Data: 06 kwietnia 2023 10:26

Shell zmodernizował stację przy ulicy Stojałowskiego w Krakowie, nadając jej nowy testowy format premium. Na klientów czeka poszerzona oferta kawiarniano-gastronomiczna. W menu oprócz standardowych produktów znajdują się takie pozycje jak świeże ciasta, pizza neapolitańska czy kawa prosto z profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego.

Przestrzeń stacji została zaprojektowana na wzór wnętrza wolnostojącej kawiarni Shell Café przy ulicy Karolkowej w Warszawie. W nowo otwartej przestrzeni można wypić kawę i odpocząć na kanapie i fotelach przy kawowych stolikach. Na życzenie klientów gorące napoje przygotowywane są w ceramicznych filiżankach, a dania serwowane na porcelanie. Jak podkreśla sieć paliw, elementy te podnoszą obiekt do kategorii premium.

Kawa speciality na Shell Café Premium

Koncept Shell Café proponuje bogatą ofertę kawowo-gastronomiczną. Główną pozycję w menu nowego formatu zajmuje wysokiej jakości autorska kawa speciality, która wyróżnia się bardzo wysokim wynikiem w 100-punktowej skali SCA (Special Coffe Association). Tego rodzaju kawy, wykorzystywane w mistrzostwach kawowych na świecie, wyróżniają się ponadprzeciętnym profilem sensorycznym, powyżej 80 punktów. Kawa speciality sprzedawana na Shell ma ok. 82-87 punktów. Dla prawdziwych smakoszy kawowych Shell proponuje alternatywne rodzaje parzenia kaw (ekspres przelewowy lub kolbowy). Z kolei dla klientów ceniących sobie czas, ale jednocześnie pragnących zatrzymać się po jakościowy napój i ruszyć w dalszą podróż, przygotowano samoobsługowe ekspresy z autorską kawą i herbatą premium. 

Oprócz selekcji wysokiej jakości kaw, goście stacji znajdą w menu również szeroką ofertę przekąsek. Zaczynając od słodkości przygotowanych na zamówienie przez lokalne, rzemieślnicze cukiernie (mini tarty, ciasta, słodkie wypiekane przekąski) po pełnowartościowe dania np. wyrabianą na miejscu włoską pizzę z tradycyjnym akcentem w postaci regionalnych dodatków. Poza wyróżnionymi nowościami w ofercie klienci stacji znajdą standardowe produkty spożywcze dostępne w asortymencie każdej stacji Shell. 

Nowe technologie smart w kawiarni

W ramach modernizacji miejsca wprowadzono liczne nowości technologiczne takie jak automatyczna herbaciarka do herbaty premium, cyfrowy cennik LCD czy nowoczesna linia urządzeń chłodniczych w ramach której testowany jest nowy sposób ekspozycji mrożonych produktów.

W codziennych obowiązkach pracowników wspiera zestaw słuchawek nagłownych zintegrowanych z ekspresami do kawy. W trybie online dostarczają one natychmiastowo informacji na temat ewentualnych uszkodzeń urządzenia lub braku ziaren kawy. 

– W Shell nie boimy się testować nowych koncepcji i sięgać po innowacyjne rozwiązania. Odkąd nasz koncept kawiarniano-gastronomiczny Shell Café odniósł duży sukces, postanowiliśmy przetestować zupełnie nowy format na krakowskiej stacji. Nowy układ sali sprzedażowej, odświeżona strefa kawiarniana, rozbudowa oferty jedzeniowo-kawowej premium to tylko nieliczne zmiany, które wprowadziliśmy. Pracownicy kawiarni korzystają także z technologii smart wspomagających ich w codziennej pracy. Mamy nadzieje, że ten testowy format sprawdzi się w pełni i w niedalekiej przyszłości kawiarnie premium Shell Café będą pojawiać się coraz częściej na naszych stacjach – mówi Marcin Jaczyński, dyrektor biznesu pozapaliwowego Shell Polska

Rewolucja kawowa na stacjach paliw

– Często nazywam to rewolucją kawową na stacjach benzynowych, ponieważ do tej pory nie było możliwości, żeby na takim miejscu móc napić się kawy z ekspresu kolbowego, a już na pewno nie w takim standardzie. Wprowadziliśmy do oferty nowe mieszanki kaw, które można spróbować na stacjach, gdzie mamy ekspres kolbowy i podwójny młynek. Dostępne są tam zarówno mieszanki arabiki i robusty, które świetnie łączą się z mlekiem, jak i 100% arabika. Ponadto, można tam napić się kawy speciality z ekspresów przelewowych – mówi Michał Ziemlewicz, Ambasador Shell Café, Brand Manager Dalla Corte i COMPAK w Best Company Solutions.

Jak wymienia, rewolucja kawowa na stacji paliw to nie tylko zmiana logo i sprzętu, ale także odpowiednie podejście do ludzi, szkolenie personelu i podniesienie świadomości na temat kawy w całym zespole Shell.

 – Było to dla nas duże wyzwanie i przedsięwzięcie, ale warto było zaangażować się w to ze stuprocentowym zaangażowaniem. Mamy bardzo dobre wyniki sprzedażowe, a co najważniejsze, ludzie chętnie piją naszą kawę w drodze. To pokazuje, że nasz projekt Shell Café świetnie wypadł i jest dla mnie rewolucją kawową, bo nikt wcześniej w Polsce nie zrobił czegoś takiego w takim formacie  – dodaje Michał Ziemlewicz.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz