Starbucks stawia na kawę z dodatkiem oliwy z oliwek twierdząc, że taki produkt odmieni rynek kawiarniany. Ale czego firma mogła nie wziąć pod uwagę, to że niektórzy klienci twierdzą, że Oleato dosłownie "zmusza ich do biegania do toalety".
Napoje Oleato są wytwarzane z kawy arabica z dodatkiem "łyżki tłoczonej na zimno oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Partanna" – podała w oświadczeniu sieć Starbucks. Oleato zadebiutowało w różnych formach, w tym caffe latte, "zdekonstruowanej" opcji z sokiem z cytryny oraz "Espresso Martini" z wódką i syropem waniliowym. To co je łączy to, że na każdy kubek przypada 120 kcal oliwy.
Napoje zostały już w lutym br. wprowadzone do włoskich kawiarni sieci (w tym kraju o inspirującej kulturze kawiarnianej działa tylko 23 lokali sieci Starbucks). Teraz może ich spróbować w wybranych lokalach w Stanach Zjednoczonych, m.in. w Seattle i Los Angeles. Oleato zostaną później wprowadzone na wybranych rynkach na całym świecie.
Wprowadzając Oleato, Starbucks miał nadzieję, że klienci będą zwabieni innowacją i korzyściami zdrowotnymi oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
"To jedna z największych premier, jakie mieliśmy od dziesięcioleci" – powiedział CNN Brady Brewer, dyrektor ds. Marketingu Starbucks. Były dyrektor generalny Howard Schultz dodał w wywiadzie dla Poppy Harlow , że Oleato "zmieni branżę kawową" i będzie "bardzo dochodowym nowym produktem firmy".
Media społecznościowe szybko potępiły Oleato – i... skutki uboczne.
"Połowa zespołu próbowała tego wczoraj, a kilku skończyło… potrzebowało skorzystać z toalety, jeśli wiesz, co mam na myśli” – napisał barista na stronie Starbucks Reddit.
Na Reddicie można przeczytać kilka komentarzy dotyczących takich skutków ubocznych. Nie dla wszystkich jest to jednak minus napoju, a po prostu pewna funkcja czy właściwość.
"Ten napój Oleato sprawia, że mój żołądek mówi" – napisał jeden z użytkowników na Twitterze.
W komentarzu dla CNN dietetyczka Erin Palinski-Wade przyznała, że oliwa z oliwek ułatwiając pójście do toalety.
"Jeśli połączysz wysoką zawartość tłuszczu w posiłku lub napoju z kawą, która już stymuluje jelita, to ta kombinacja może powodować skurcze. (...) ma działanie przeczyszczające" - tłumaczy ekspertka.
Niektórzy klienci mówili, że zaskoczyła ich szybkość, z jaką musieli skorzystać z toalety po wypiciu drinka. Ale posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu trawią się dłużej niż płynna oliwa z oliwek, która szybciej trafia do przewodu pokarmowego, powiedział Palinski-Wade. A większość ludzi w USA pije kawę w drodze i nie łączy tego napoju z żadnymi węglowodanami ani błonnikiem, aby zneutralizować wpływ.
"Napój nie spowoduje choroby fizycznej z punktu widzenia negatywnego wpływu na zdrowie. Ale może zwiększać nieprzyjemne uczucie konieczności pójścia do łazienki" – powiedział Palinski-Wade.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.