Ruszyło nowe miejsce na gastronomicznej mapie Polski. Taproom Tenczynek w małopolskim Browarze Tenczynek powstał dzięki zainwestowaniu ponad 3 milionów złotych, pochodzących między innymi ze środków społeczności crowdfundingowej. Ceramiczna kolumna z 14 kranami, z której samodzielnie można sobie nalać dowolną ilość piwa, okowity lub wódki, dania przygotowane wyłącznie z lokalnych produktów oraz urządzenia do destylacji – alembiki i kadzie, które wyglądają niczym instrumenty muzyczne lub dzieła sztuki. To miejsce to miks gastronomii, historycznego otoczenia oraz wybitnych alkoholi.
Bistro Pub Taproom Tenczynek ma powierzchnię 360,78 m2, z czego część restauracyjna zajmuje 114,92 m2 i jest przygotowana na przyjęcie 120 osób jednocześnie. Pozostała część to alembik, gdzie będą produkowane nasze destylowane alkohole. Ma on powierzchnię 67,89 m2. 177,97 m2 to kolejne pomieszczenia – kuchnia i zaplecze produkcyjne. Centralnym punktem lokalu jest ceramiczna kolumna z 14 kranami, czyli tap, z którego każdy może samodzielnie nalać sobie dowolną ilość piwa, okowity lub wódki. Przed degustacją alkoholu należy opłacić kartę magnetyczną uruchamiającą urządzenie nalewające.
W nowym miejscu połączono ze sobą koncept współczesnego bistro serwującego specjalne menu przygotowywane z lokalnych produktów i dobranych do poszczególnych dań alkoholi produkowanych w Tenczynku.
Tenczyński Taproom oferuje rzemieślnicze snacki, klasyczne dania z twistem i desery w nowej odsłonie.
Ryby słodkowodne hoduje dla nas Dolina Będkowska i pstrągarnia Rózin Dubie. Wieprzowinę wiejską bierzemy od Józefa Matlęgi, a pieczywo kupujemy od rzemieślników z Krakowa. Lokalny dostawca warzyw jest najbliżej, jak się da – bo z Tenczynka. W przygotowywaniu dań korzystamy z bogactwa aromatów i smaków oferowanych przez alkohole produkowane w Browarze Tenczynek. Taproom to miejsce obowiązkowej wizyty dla smakoszy, niezależnie od wieku
Janusz Palikot, pomysłodawca i kreator tenczyńskich alkoholi, prezes Tenczyńskiej Okovity i Manufaktury Piwa Wódki i Wina SA
Szefem kuchni Taproomu Tenczynek jest Jacek Nowak.
Jacek Nowak swoje ponad 18-letnie doświadczenie w gastronomii budował w Polsce i za granicą.
Funkcję Sous Chef pełni Edyta Latocha, która przez 10 lat kształtowała swoje umiejętności w Skandynawii i Wielkiej Brytanii. Za organizację wydarzeń i obsługę gości odpowiada Mateusz Sulik.
Nad działalnością miejsca czuwa Adrian Bęben, Executive Chef grupy Alembik Polska, nominowany przez przewodnik Gault&Millau do tytułu Szefa Jutra, a przez magazyn Vouge Polska typowany do Nazwiska Roku 2021.
W karcie menu znajdziemy propozycje dla wegan oraz wielbicieli potraw mięsnych. Na początek Taproom Tenczynek proponuje, między innymi, kęsy w stylu ziemniaka Palikota. W przystawkach króluje kanapka z rybnym rillettes oraz tatar wołowy. W daniach głównych szef kuchni proponuje pstrąga z Gospodarstwa Lokalnego „Rózin” lub żebro wieprzowe z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Józefa Matlęgi. Hitem jest sernik Wyjebongo na deser.
W pierwszy weekend po otwarciu Bistro Pubu Taproom odwiedziło łącznie ponad 350 osób, z czego 120 osób tylko w niedzielę. Goście docenili smaki potraw łączonych z alkoholami powstającymi w Tenczynku.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.