Croissant wheel, kosmiczne eklery "Galaxy Eclairs" i Paris Brest - to hity cukiernictwa i mediów społecznościowych. Mogą zastąpić popularne w karnawale pączki i faworki.
Ciastko, które szturmem podbija Nowy Jork to nic innego jak croissant w kształcie koła wypełniony nadzieniem. W 2022 roku ciastko to było tak popularne, że pod cukiernią Lafayette Grand Café & Bakery, gdzie je po raz pierwszy wprowadzono, do dziś dzień ustawiają się ogromne kolejki. To wpłynęło również na fakt, że crox wheel stały się internetowym viralem, który opakował Instagram i TikTok.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W Polsce croissant wheel pojawił się już w warszawskiej cukierni Ciastko z Dziurką. Są dwa smaki - malina z pistacją i masło orzechowe z porzeczką. Koszt to 35 zł za sztukę. d
Muse Confectionary to ukraińska cukiernia eksperymentalna z Kijowa, która zapoczątkowała trend galaxy eclairs. Fenomen tych ciastek polega na ich bajecznie-kosmicznej polewie, dzięki której wyglądają jak kawałek kosmosu.
Cukiernia podbija świat swoimi eklerkami. Sprzedaje je w pięciu wariantach: klasycznym waniliowym, pistacjowym, malinowym, słonym karmelu i czekoladowym. Galaktyczna glazura jest wykonana z połączenia cukru i barwników spożywczych. Ten nieziemski wygląd właśnie sprawia, że podbija social media.
Paris Brest to francuski deser, który powstał w 1891 r. z okazji wyścigu kolarskiego na trasie Paryż-Brest-Paryż. Swoim kształtem miał przypominać koło roweru, a wysoka kaloryczność miała zrekompensować utratę energii po jeździe na rowerze.
Okrągły spód deseru wykonany jest z ciasta parzonego (czyli takiego jak na ptysie czy eklerki), a nadziewa się go kremem z praliną orzechową. Całość jest udekorowana karmelizowanymi orzechami laskowymi.
W Polsce ciastko Paris Brest jest hitem sieci cukierni Deseo. Właśnie powraca do oferty!
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.