Joanna Brodzik przedstawiła marszałek Lubuskiego założenia projektu, gdzie dziedzictwo kulinarne byłoby przyczynkiem do promocji województwa.
- Kocham miejsce, z którego pochodzę. Podkreślam zawsze, jak dla mnie ważne jest to, skąd jestem. Lubuskie to mój Dom - wyznaje urodzona w Krośnie Odrzańskim Joanna Brodzik, która najpierw dorastała w rodzinnym Lubsku, a potem w Zielonej Górze (jest absolwentkę VII LO).
Z projektem zakorzenionym w Lubuskiem aktorka odwiedziła we wtorek, 5 lipca marszałek województwa lubuskiego Elżbietę Annę Polak. Rozmawiały o projekcie „Lubuskie od kuchni. O smaczliwości różnorodności”.
''Otóż Joanna Brodzik po bardzo dobrym przyjęciu jej debiutanckiej książki „Umami. Opowieści i przepisy”, zachęcona serią spotkań z czytelnikami, wpadła na pomysł przedsięwzięcia, które pokazywałoby, jak mocno przenikają się wspomnienia rodzinne i kulinarne tradycje mieszkańców Ziemi Lubuskiej'' - czytamy w komunikacie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego
Na projekt ma składać się cykl filmów dokumentalnych, których bohaterami byłyby m.in. członkinie Kół Gospodyń Wiejskich, lokalni wytwórcy czy winiarze, ale też książka „Lubuskie od kuchni” oraz cykl warsztatów i podcasty.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.