Partnerzy portalu
Kulinarny Ogień zapłonie 11 września. Na charytatywną imprezę przyjedzie 80 szefów kuchni - 11 września wszyscy mamy jeden cel - ugotować jak najwięcej i uzbierać sporą kwotę na pszczyńskie Kulejące Anioły - podkreśla Marta Witek. Fot. Materiały prasowe

Kulinarny Ogień zapłonie 11 września. Na charytatywną imprezę przyjedzie 80 szefów kuchni

Autor: KG/horecatrends Data: 01 września 2022 08:45

11 września do Tychów zawita 80 szefów kuchni, kilkudziesięciu pomocników, kelnerzy, przedstawiciele handlowi HoReCa i młodzi adepci sztuki kulinarnej, którzy wezmą udział w akcji charytatywnej ''Kulinarny Ogień''. Cel: wsparcie podopiecznych Domu Kulejących Aniołów w Piasku koło Pszczyny.

- Kucharze przyjeżdżają do nas naprawdę z całego kraju. Mamy osoby z Tychów, Pszczyny, Mikołowa, Jaworzna, Chorzowa, Katowic, Rudy Śląskiej, Cieszyna, Bielska, Międzybrodzia, Nakła Śląskiego, ale również sporą grupę z Krakowa, kilka osób z Łodzi, Wrocławia, Kłodzka, Polanicy Zdrój, Warszawy, a nawet z Ostródy - wylicza Beata Szymula, jedna z pomysłodawczyń i organizatorek Kulinarnego Ognia. 

Gdzie zapłonie Kulinarny Ogień?

Przy Browarze Obywatelskim, wokół restauracji Tichauer staną ogromne grille, kuchnia polowa, patelnia o średnicy 176 cm, w której potrawy miesza się wiosłami oraz kotły, kociołki, mniejsze i większe stanowiska. 

W samo południe w niedzielę 11 września zapłonie symboliczny ogień i zacznie się wielkie gotowanie, które będzie trwało dopóki starczy sił, produktów i chęci gotującym i jedzącym - informują w komunikacie prasowym organizatorzy. 

Wszystkie potrawy, będzie można zjeść, wrzucając ''symboliczną, ale przyzwoitą kwotę'' do puszki wolontariuszy, zbierających na rzecz niepełnosprawnych wychowanków Domu Kulejących Aniołów w Piasku koło Pszczyny.

Będzie smacznie, przynieście własne pojemniki

Organizatorzy już teraz apelują, by na wydarzenie przynosić własne pojemniki i sztućce, bo tych darmowych, jednorazowych, może po prostu braknąć, tak jak to było na dwóch poprzednich edycjach.

- Słoiki, menażki, pojemniki, warto zabrać i napełnić tym, co nam zasmakuje najbardziej. A będzie na pewno smacznie, bo gotują dla nas najlepsi. To kucharze z najlepszych hoteli, restauracji, lokali w kraju, mistrzowie grillowania i gotowania, zdobywcy wielu kulinarnych nagród. W tym dniu współpracują ze sobą, żartują, czasami kręcą watę cukrową, a po imprezie nie narzekają, tylko myją gary i zamiatają plac! - mówi Marta Witek, druga z pomysłodawczyń i współorganizatorka zamieszania.

I dodaje: - 11 września wszyscy mamy jeden cel - ugotować jak najwięcej i uzbierać sporą kwotę na pszczyńskie Kulejące Anioły.

Trzecią nogą przedsięwzięcia jest Marcin Socha z Jaworzna, który w tym roku dba o sprawy prawno-formalne i organizacyjne. Choć na co dzień Marcin jest Szefem Kuchni w Bistro 7 Niebo w Jaworznie, to w tym roku nie stanie przy garach, a przy mikrofonie - będzie konferansjerem wydarzenia. 

Kulinarny Ogień - jak podkreślają organizatorzy - to jednak nie tylko trzy osoby. Pomagających w organizacji wydarzenia jest znacznie więcej osób, które poprzez grupę na komunikatorze internetowym dzielą się kontaktami, pomysłami, oferują pomoc w promocji, logistyce, szyją kitle, naszywki, zapaski, organizują nagrody i fanty na licytacje, udostępniają informację o wydarzeniu, wywieszają plakaty. Każdy oferuje to co ma i co może dać.

Tyskie restauracje udostępniają swoje magazyny i chłodnie, przygotowują potrawy, pożyczają naczyń. Tichauer, Stadionova, Rock and Rondel i wiele innych - bez nich nie byłoby gdzie składować produktów, które przekazują sponsorzy - piszą pomysłodawcy Kulinarnego Ognia.

Będzie też konkurs dla młodzieży ze szkół gastronomicznych 

Tematem tegorocznego konkursu kulinarnego dla młodzieży ze szkół gastronomicznych z województwa śląskiego jest “Sztuka na talerzu”. 

- Temat trudny i ciekawy, nawiązujący do wystawy Zdzisława Beksińskiego, która odbywa się na terenie Browaru Obywatelskiego i Restauracji Tichauer. Uczniowie dostali katalogi z wystawy Beksińskiego, żeby się zainspirować. Na razie są przerażeni. Liczymy na ich kreatywność - mówi Marcin Socha. 

Konkurs to jeden z najważniejszych punktów każdego Kulinarnego Ognia. Każda edycja ma swój konkurs. W tym roku odbędzie się dzień wcześniej - 10 września - na terenie Zespołu Szkół nr 7 w Tychach (Browarnika). Będzie sześć drużyn dwuosobowych ze szkół naszego województwa. Potrawy - przystawki, danie główne i deser - będą oceniane przez jury złożone z Szefów Kuchni, sponsorów i dyrekcji ZS 7. Nagrody przekazane przez sponsorów są cenne i bardzo przydatne każdemu kucharzowi. To m.in. komplety noży, kitle kucharskie, ale również szkolenia u najlepszych i produkty dla szkół. Konkurs odbywa się dzień wcześniej, żeby uczniowie mogli gotować w spokoju, bez udziału ogromnej publiczności, by mieć możliwość wykazania się przed jury. Ogłoszenie wyników - 11 września w niedzielę o godz. 13.00.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz