Partnerzy portalu
Naukowcy poszukują chętnych do badania pocovidowej diety Naukowcy poszukują chętnych do badania pocovidowej diety / fot. unsplash

Naukowcy poszukują chętnych do badania pocovidowej diety

Naukowcy z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie poszukują osób, które przeszły COVID-19 i mają zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Badacze chcą sprawdzić, jaka dieta będzie najskuteczniejsza w przywracaniu prawidłowego działania flory bakteryjnej jelit.

Autor: PAP Data: 10 czerwca 2021 08:51

"Po przejściu ostrych fal pandemii wyłoniła się grupa pacjentów, którzy mają powikłania, m.in. zaburzenia żołądkowo-jelitowe. To skutek samego wirusa, ale także leczenia. Mikrobiota jelitowa (flora bakteryjna jelit - przyp.PAP), która jest integralną składową organizmu, po chorobie gorzej pracuje" - powiedziała PAP biochemik i specjalistka z dziedziny żywienia człowieka prof. Ewa Stachowska, kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Wyjaśniła, że pacjenci mają często objawy charakterystyczne dla zespołu jelita drażliwego: wzdęcia, bóle, biegunki.

"Chcielibyśmy opracować najlepszy sposób przywracania funkcji mikrobioty jelitowej, czyli pomóc pacjentom jak najszybciej rozstać się z takimi zaburzeniami" - wskazała badaczka.

Naukowcy podzielą pacjentów na dwie grupy: jedna będzie stosować dietę śródziemnomorską, druga - dietę low FODMAP, wprowadzaną w zaburzeniach jelitowych. Obie diety będą miały zwiększoną zawartość białka - ma to pomóc w odbudowaniu odporności.

Diety zostaną wprowadzone na sześć tygodni. Pacjenci otrzymają wytyczne, będą telefonicznie rozmawiać z dietetykami, raz w tygodniu dietetyk sprawdzi objawy jelitowe przy pomocy specjalnych skali.

"Po sześciu tygodniach zamkniemy ten etap i wprowadzimy dietę docelową, opracowaną w formie książeczki" - powiedziała prof. Stachowska.

Jak zaznaczyła, badanie nie będzie uciążliwe dla pacjentów ani ze względu na formę, ani samo przygotowanie posiłków. Obie diety, jak wskazała, będą oparte na produktach, które są "typowe, tanie i dostępne w Polsce", będą też antyzapalne, a więc bogate w składniki roślinne.

"Sprawdzimy, czy dieta low FODMAP, która redukuje fermentację, bóle, ale która jest też wybiórcza i trudniejsza, jest dla pacjentów pocovidowych rzeczywiście lepsza niż prostsza dieta śródziemnomorska. Jeśli okaże się, że przy obu dietach są podobne rezultaty, to znaczy, że nie ma potrzeby wprowadzania trudniejszej diety" - wyjaśniła badaczka.

Do badania mogą zgłaszać się osoby z całej Polski, od 18. roku życia. Warunkiem jest udokumentowane przejście COVID-19 i udokumentowane problemy żołądkowo-jelitowe. Zakwalifikowanych zostanie ok. 300 osób.

Na stronie internetowej https://zywienie-covid.pl znajdują się szczegóły dotyczące projektu, tam też można zgłosić chęć udziału.

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.