Partnerzy portalu
PFR: Z tarczy 2.0 skorzystało 15,5 tys. placówek gastronomicznych Z tarczy 2.0 skorzystało 15,5 tys. placówek gastronomicznych / fot. unsplash

PFR: Z tarczy 2.0 skorzystało 15,5 tys. placówek gastronomicznych

Autor: dlahandlu.pl Data: 01 marca 2021 12:37

W ramach programu Tarcza Finansowa 2.0 do firm najbardziej poszkodowanych w wyniku drugiej fali pandemii trafiło łącznie ponad 6,8 mld zł. Średnia kwota przyznanej subwencji dla mikrofirm wyniosła 81 tys. zł, a dla MŚP 530 tys. zł. Po uwzględnieniu odwołań będzie to ok 7 mld zł - poinformował Polski Fundusz Rozwoju.

Z programu skorzystało ponad 46 tysięcy uprawnionych przedsiębiorców. Najwięcej beneficjentów, bo prawie 40 tys. to mikrofirmy. Z sektora MŚP ze wsparcia skorzystało 6 824 firm.

Głównymi beneficjentami traczy były restauracje i placówki gastronomiczne, hotele i obiekty noclegowe, firmy prowadzące działalność związaną ze sportem oraz turystyczną.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • jola

    Taka pomoc im się bez wątpienia należała bo jednak i mocno się oberwało. Samo jedzenie na wynos w większości placówkach nie przynosiło takich zysków jakby właściciele obiektów chcieli.