W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się finał VI Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Uczniowie ze szkół gastronomicznych z całej Polski zmierzyli się zadaniem konkursowym, jakim były ryby morskie. Partnerem strategicznym wydarzenia oraz fundatorem nagród był Selgros Cash & Carry.
W konkursie wzięli udział uczestnicy z 9 szkół z 6 województw. W finale zadania turniejowe były podzielone na część teoretyczną, w której należało wykazać się nie tylko wiedzą ogólnozawodową, lecz także znajomością technik przyrządzania produktów z zadania finałowego. W drugim etapie uczniowie przygotowywali danie główne z ryb.
Potrawy były oceniane na podstawie kilku kryteriów, m.in. techniki wykonania, jakości oraz planowania i organizacji stanowiska pracy. Produkty niezbędne do wykonania zadań praktycznych dostarczył Selgros Cash & Carry.
- Rywalizacja jest wpisana w zawód kucharza, dlatego ważne jest, aby już na etapie edukacji podejmować tego rodzaju wyzwania. Promowanie utalentowanych uczniów mobilizuje ich do pogłębiania wiedzy i poszukiwania nowych smaków. Cieszymy się z każdej możliwości wspierania ambicji naszych uczniów - mówi Zuzanna Szmyt, dyrektorka Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu, organizatora VI Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego.
Zwyciężczynią konkursu została Gabriela Michalczyk z poznańskiego Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Kolejne miejsca zajęli Marta Krzywińska z Zespołu Szkół nr 5 w Lublinie oraz Jakub Marian Gołuchowski z Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu. Trójka najlepszych zawodników została nagrodzona przez Selgros Cash & Carry bonami zakupowymi, a zwyciężczyni otrzymała dodatkowo zestaw profesjonalnych noży kuchennych.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.